speculaascake met peer

Speculaascake met peer

Bakken • 20 minuten + 55 minuten


Ingrediënten (1 speculaascake)

125 gram suiker
125 gram boter
200 gram bloem
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
3 eieren
3 theelepels speculaaskruiden
2 peren

cakeblik

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter met de suiker los en luchtig. Voeg vervolgens één ei toe en meng deze met het boter-suikermengsel. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met het laatste ei.

Meng het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden door de bloem en schep deze door het beslag.

Vet het cakeblik in met boter en schep hier het beslag in. Zorg dat het beslag regelmatig is verdeeld.

Schil de peper en ontdoe deze van het steeltje. Halveer de peren in de lengte en haal, eventueel met een bolletjes lepel (parisienneboor), het klokhuis uit de peer. Leg de gehalveerde peren met de binnenkant naar boven in het beslag voor de speculaascake en duw voorzichtig aan.

Bak de cake 50-60 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de cake ietwat afkoelen, want de peren zijn direct uit de oven nog erg heet. Serveer de cake als tussendoortje, maar misstaat ook niet als nagerecht met een lekkere bol ijs!

Tips

Zin in meer cake? Hier vind je alle recepten voor cake.

De peer geeft een heerlijke zoete twist aan deze speculaascake. Maak dit recept ook eens met appel! Verwerk de appel op dezelfde manier als de peer. Ook de baktijd blijft hetzelfde.

Door de toevoeging van speculaaskruiden past deze cake ook perfect bij een avondje Sinterklaas. Op zoek naar meer recepten voor ’t heerlijk avondje? Deze vind je hier.