Bakken • 20 minuten + 45 minuten in de oven
Ingrediënten (12-16 stukjes)
Voor het deeg:
400 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
snufje zout
250 gram gemengde noten
Voor de topping:
8 à 9 appels
4 – 6 eetlepels suiker
1 eetlepel kaneel
250 gram gemengde noten
Bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels snijd, ontdoe deze van het klokhuis en snijd ze vervolgens in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Meng de appelblokjes met de kaneel, suiker voor de topping en de gemengde noten en zet apart tot gebruik.
Meng voor het deeg het zelfrijzend bakmeel, suiker, vanillesuiker en het snufje zout met elkaar. Smelt de boter in de magnetron of op een laag vuur in een steelpannetje. Voeg de boter toe aan de droge ingrediënten en meng goed door. Voeg hierna het ei toe en meng opnieuw goed door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het deeg voor de appeltaart van de bakplaat hierop uit en rol het met een deegroller uit tot het deeg tussen de 1 en ½ centimeter dik is. Geen deegroller in huis? Scroll even door naar de tips voor andere hulpmiddelen en tips.
Verdeel de het appel-notenmengsel over de deeg, maar laat ongeveer 1 centimeter aan alle kanten van het deeg vrij. Bak de appeltaart met noten 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de appeltaart van de bakplaat na het bakken ietwat afkoelen voor het aansnijden. Heerlijk lauwwarm of afgekoeld.
Tips
De appel kan wanneer deze geschild naar verloop van tijd wat verkleuren. Dit doet niet onder aan de smaak, maar dit kun je verkomen door wat citroensap toe te voegen.
Heb je geen deegroller in huis? Het deeg voor deze plaattaart met appel en noten is zacht en kun je daarom ook makkelijk plat maken door het simpelweg plat te drukken met de vingers.
Toch liever rollen? Gebruik dan een ronde fles, bijvoorbeeld een wijnfles of limonadefles. Ook andere ronde flessen, een poedersuikerbus of een groot blik volstaan.
Dit recept voor appeltaart van de bakplaat leent zich uitstekend voor een gelegenheid met een grote groep. Lekker met een bol ijs als nagerecht of snijd de stukjes wat kleiner voor leuke, zoete lekkernijen voor een high tea.