kip a la normande

Kip a la Normande – Normandische kippenstoofpot

Kip a la Normande, een heerlijke Normandische kippenstoof met spek, appel en prei. Een fantastisch lekkere smaakcombinatie. Dit gerecht is echt comfort food! De kip stoof je super mals in een romig saus met o.a. dijonmosterd en crème fraîche. Heerlijke met vers brood of krokante frietjes. Mmm!



Kip a la Normande

Kip a la Normande is een heerlijke kippenstoofpot uit Normandië. In het Frans heet dit gerecht: poulet à la Normande. Kip, het liefst nog aan het bot, stoof je gaar in een heerlijke, romige saus. Hier gaan lekkere smaakmakers in, zoals natuurlijk ui en knoflook, maar ook spek en dijonmosterd. Echt een heerlijk en smaakvol gerecht.


Normandische kip

Deze Normandische kip bestaat uit stukken kip die je gaar stooft in een romige saus. Hiervoor bak je spek uit en de kip, ik gebruik kippendijen, bak je rondom bruin. De saus maak je door fijngesneden ui en knoflook goudbruin te bakken en een beetje te laten karameliseren. Dit geeft ontzettend veel smaak. Hierna voeg je champignons toe. Ik voeg ook nog gesneden prei toe om wat extra groenten te verwerken in dit gerecht. Dit bak je ook even mee. Voeg wat bloem toe, samen met kippenbouillon, dijonmosterd en crème fraîche. De kip gaat terug in de pan en dan is het tijd om te stoven.


Frans diner

Deze kip a la Normande misstaat niet tijdens een heerlijke Franse avond. Waan je in een Franse bistrot en maak er een compleet Frans diner van! Serveer vooraf een heerlijke gegratineerde uiensoep. Ook zo’n heerlijke, smaakvolle, Franse klassieker. Ontzettend lekker als voorgerecht. Deze Normandische kip is natuurlijk het hoofdgerecht en wat dacht van deze appeltaart van de bakplaat als dessert? Lekker met wat lobbig geklopte room.

kip a la normande

Kip a la Normande

Kip a la Normande, een heerlijke Normandische kippenstoof met spek, appel en prei. Een fantastisch lekkere smaakcombinatie.
Bereidingstijd 25 minuten
Stoven 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 6 kippendijen (met bot)
  • 150 gram gerookt spek (plakjes)
  • 2 uien (fijngesnipperd)
  • 4 tenen knoflook (fijngesnipperd)
  • 2 preien (schoongemaakt en in fijne ringen gesneden)
  • 400 gram champignons (in parten)
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 gram crème fraîche
  • 2 appels (geschild en in plakjes gesneden)
  • 1 eetlepel honing

En verder:

  • een ruime braadpan

Instructies
 

  • Braad de kippendijen op middelhoog vuur aan, in wat vetstof. Bak ze rondom bruin, maar ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de braadpan en leg ze apart tot verder gebruik.
  • Bak de plakjes gerookt spek ook knapperig in de pan. Lees hier meer over spek krokant bakken. Haal het spek vervolgens uit de pan en leg apart tot verder gebruik.
  • Je hoeft de goudbruine aanbaksels van het bakken van de kip en het bakken van het spek niet schoon te maken in de braadpan. Voeg wat extra vetstof toe en fruit hier in de ui, de knoflook en de prei ongeveer 15 minuten op laag vuur. Het is lekker als de groenten zacht geworden zijn. Voeg hierna de bloem toe en laat dit een paar minuten meebakken. Schenk de bouillon erbij en meng goed door. Laat het vuur laag staan en zorg dat de bloem goed gemengd is, zonder klontjes, met de bouillon. Doe de crème fraîche erbij en meng opnieuw goed door.
  • Voeg vervolgens de gesneden champignons toe. Hak het gebakken spek grof en voeg deze ook toe aan de braadpan. Leg de kippendijen op de saus en doe de deksel op de pan. Laat de kippenstoof zo 45 tot 60 minuten tot de kip gaar is.
  • Doe intussen de appeltjes in een koekenpan met een klein beetje vetstof. Bak de plakjes appel ongeveer 5 minuten tot ze zachter worden, maar niet uit elkaar vallen. Voeg de honing toe en laat een paar minuten karameliseren.
  • Verdeel de kip a la Normande over 6 borden en serveer met de gekarameliseerde appel. Wat vers brood of krokante frietjes zijn er ook erg lekker bij. Eet smakelijk!
Trefwoord Comfort food, Dinner party, Kerst, Kip, Stoofpot

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating