Stoofvlees met pepernoten, een bijzonder ingrediënt, maar deze kleine, kruidige koekjes geven een heerlijke smaak aan de runderstoofpot door de specerijen die erin zitten. Ontzettend lekker, dus probeer het eens! Stoof het vlees gaar in bockbier en na een paar uur heb je heerlijk, mals rundvlees.
Stoofvlees met pepernoten
Een stoofpotje is ontzettend lekker. Super mals rundvlees, lekker langs gesudderd. Een heerlijk seizoensgerecht! Maak deze runderstoofpot nog meer naar het seizoen met een geheim ingrediënt: pepernoten. Door pepernoten, of kruidnoten, toe te voegen aan het stoofvlees, geef je het gerecht een heerlijke, kruidige smaak. In pepernoten worden ook veel specerijen verwerkt en deze smaken vind je later dus ook terug in het stoofpotje. Erg lekker!
Koek voor binding
Koek toevoegen aan een gerecht klinkt je misschien helemaal niet zo gek in de oren. Ontbijtkoek wordt ook vaak gebruikt om uiensoep of runderstoofpot smaak te geven en dikker te maken. Ook beschuit wordt om die reden toegevoegd aan bijvoorbeeld gehaktballen. De koek valt uit elkaar in de stoofpot en wordt zacht. Smaken verspreiden zich en tegelijkertijd dikt het gerecht in. De bloem die wordt gebruikt in de pepernoten of in de koek zorgt hier uiteraard voor een groot deel ook voor.
Aan dit stoofpotje hoef je dus geen bloem meer toe te voegen! Voor een mooie glans aan de saus in deze stoofpot met pepernoten, kun je een klein beetje maïzena gemengd met water toevoegen. Maïzena is ook een verdikkingsmiddel, maar zorgt ook voor een mooie glans aan sauzen, soepen en dus ook stoofpotjes. Voeg niet te veel toe.
Stoofvlees met pepernoten – Sinterklaasstoof
Ingrediënten
- 1 kilo sukadelappen
- 2 uien (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (gesnipperd)
- 2 wortels (in plakjes)
- 300 ml bockbier
- 250 ml runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 2 steranijs
- 1 handje pepernoten
Instructies
- Snijd de sukadelappen in grove stukken. Eén lap in ongeveer 3 à 4 stukken is groot genoeg. Bak de stukken vlees rondom bruin op hoog vuur in wat boter of olie. Gebruik hiervoor een braadpan of een andere pan met een dikke bodem. Haal het vlees hierna weer uit de pan.
- Veeg de pan niet schoon. Voeg eventueel wat extra vetstof toe en fruit de ui en de knoflook. Voeg de plakjes wortel toe aan de stoofpot. Doe het vlees terug in de pan, samen met het bockbier, de bouillon, de steranijs, het laurierblaadje en de pepernoten.
- Zet het vuur middelhoog tot het langzaam begint te pruttelen. Zet het vuur nu laag en laat het stoofvlees zo minimaal 3 uur stoven, met de deksel op de pan. Kijk af en toe even in de pan en roer eventueel door.
- Het vocht kookt in die 3 wat in zodat een lekkere saus ontstaat. De pepernoten zorgen voor smaak en extra binding.
- Serveer het stoofvlees met pepernoten met wat friet, aardappelpuree of gekookte rijst. Eet smakelijk!