Uienquiche met spek

Uienquiche met spek

Hoofdgerecht met vlees | 40 minuten


Ingrediënten (4-5 pers. uienquiche met spek)

1 kilo uien
150 gram spekblokjes
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
± 450 gram deeg voor hartige taart

4 eieren
200 gram crème fraîche
peper en zout
100 gram oude kaas, geraspt


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de uien schoon en snijd daarna de uien in dunne, halve ringen. Bak de spekblokjes intussen uit. Voeg de uienringen hieraan toe en bak 5 minuten goed aan op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Zet hierna het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de uien vervolgens 15 tot 20 minuten op het vuur staan.

Vet intussen een springvorm in en bekleed deze met het deeg voor hartige taart. Zorg ervoor dat indien je losse plakjes gebruikt, de naden goed zijn dicht gemaakt zodat er geen vulling uit kan lopen.

Klop de eieren in een grote kom los met de crème fraîche, breng op smaak met peper en zout en zet apart tot gebruik.

Doe het spek-uienmengsel bij de eieren en de crème fraîche en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Giet de vulling in de taartvorm met het gistdeeg. Dek af met de geraspte oude kaas.

Bak de uienquiche met spek 50 minuten in de voorverwarmde oven.


Tips

Wil je van deze uienquiche met spek een keer een vegetarische variant maken? Vervang de uitgebakken spekblokjes dan door 100 gram zachte geitenkaas. Roer de geitenkaas als laatst door het uien-eimengsel.

Je kunt de uienqquiche meteen uit de oven serveren. Heb je een stukje over? Gooi dit niet weg, want je kunt het heel eenvoudig bewaren in de koelkast! Verwarm het stukje de volgende dag of eet hem koud, tijdens de lunch.

Zeker weten dat de quiche goed loslaat van de springvorm? Het invetten van de vorm helpt hier natuurlijk bij, maar wil je toch wat extra zekerheid, bedek de bodem dan met een bakpapiertje. Knip hem op maat of klem hem tussen de rand en de bodem van de springvorm.

2 reacties op “Uienquiche met spek”

  1. Pingback: Omelet uit de oven met prei en gorgonzola - StudioKOOK

  2. Pingback: Spinazietaart met geitenkaas en pesto - StudioKOOK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *