Deze uienquiche met spek is echt comfort food! Een heerlijke quichevulling van gekarameliseerde uien gecombineerde met uitgebakken spekblokjes. Meng met eieren en crème fraîche en dek, schenk in een deegvorm en dek af met een royale laag kaas. Klinkt dat niet fantastisch goed?
Uienquiche met spek, alvast wat tips!
Wil je van deze uienquiche met spek een keer een vegetarische variant maken? Vervang de uitgebakken spekblokjes dan door 100 gram zachte geitenkaas. Roer de geitenkaas als laatst door het uien-eimengsel.
Je kunt de uienqquiche meteen uit de oven serveren. Heb je een stukje over? Gooi dit niet weg, want je kunt het heel eenvoudig bewaren in de koelkast! Verwarm het stukje de volgende dag of eet hem koud, tijdens de lunch.
Zeker weten dat de quiche goed loslaat van de springvorm? Het invetten van de vorm helpt hier natuurlijk bij, maar wil je toch wat extra zekerheid, bedek de bodem dan met een bakpapiertje. Knip hem op maat of klem hem tussen de rand en de bodem van de springvorm.
Deeg voor hartige taart
Ik heb altijd deeg voor hartige taart in de vriezer. Super handig, want zo kun je met ingrediënten die je in huis hebt altijd een lekkere hartige taart of quiche maken. In de supermarkt vind je ook koelvers deeg voor hartige taart. Super handig, want deze hoef je niet te ontdooien! In dit recept gebruik ik dus deeg uit de diepvries. Maar, gebruik jij liever koelvers deeg op rol? Dat kan natuurlijk ook! Zorg er vooral voor dat de springvorm helemaal is bedekt met het deeg en er geen gaatjes meer in zitten, waar de vulling doorheen kan lopen.
In het onderstaande artikel geef ik je een handige tip om een springvorm met bakpapier te bekleden. Zo weet je zeker dat je quiche of hartige taart niet aan de vorm kleeft!


Uienquiche met spek
Ingredients
- 1 kilo uien
- 150 gram spekblokjes
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
- 450 gram deeg voor hartige taart (diepvries)
- 4 eieren
- 200 gram crème fraîche
- peper en zout
- 100 gram oude kaas geraspt
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de uien schoon en snijd daarna de uien in dunne, halve ringen. Bak de spekblokjes intussen uit. Voeg de uienringen hieraan toe en bak 5 minuten goed aan op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Zet hierna het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de uien vervolgens 15 tot 20 minuten op het vuur staan.
- Vet intussen een springvorm in en bekleed deze met het deeg voor hartige taart. Zorg ervoor dat indien je losse plakjes gebruikt, de naden goed zijn dicht gemaakt zodat er geen vulling uit kan lopen.
- Klop de eieren in een grote kom los met de crème fraîche, breng op smaak met peper en zout en zet apart tot gebruik.
- Doe het spek-uienmengsel bij de eieren en de crème fraîche en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Giet de vulling in de taartvorm met het gistdeeg. Dek af met de geraspte oude kaas.
- Bak de uienquiche met spek 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Pingback: Omelet uit de oven met prei en gorgonzola - StudioKOOK
Pingback: Spinazietaart met geitenkaas en pesto - StudioKOOK
Heerlijk recept! Bij het spek en de uien doe ik na tien minuten een scheutje aceto balsamico en ahorn siroop. Bij de geklopte eieren doe ik behalve de tijm en rozemarijn, peper en zout, ook wat vers geraspte nootmuskaat. Dat geeft nét een fijnere touch aan het geheel.