hollandaisesaus zelf maken

Hollandaisesaus – zelf maken

Hollandaisesaus zelf maken is zo lekker! Met dit makkelijke recept zet jij thuis ook in een handomdraai die heerlijke saus op tafel. Lekker bij bijvoorbeeld vis, witte asperges of (natuurlijk) Eggs Benedict!



Hollandaisesaus

Hollandaisesaus is een romige saus, gemaakt van eidooiers en boter. Daarnaast wordt de saus op smaak gebracht met citroensap of azijn. Het is een warme saus die vaak geserveerd wordt bij bijvoorbeeld groenten, zoals witte asperges, vis en natuurlijk bij de klassieker: Eggs Benedicht.

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, is dit geen Hollands gerecht, maar een typisch Frans gerecht! Een klassieke Franse saus dus.


Hollandaisesaus zelf maken

Het lijkt misschien moeilijk, maar Hollandaisesaus zelf maken kun je eenvoudig zelf! Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf zo’n heerlijke Hollandaisesaus kunt maken. Daarnaast heb ik ook nog een aantal tips. Die som ik even voor je op:

  • Klop de eieren goed los met de azijn of het citroensap voordat je ze op een hittebron zet. Zo weet je zeker dat deze twee ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn en er geen stukjes niet-losgeklopt ei hard worden in de saus.
  • Bereid de saus au bain-marie. Bereid de saus in een hittebestendige kom en zet deze op een pannetje met zacht kokend water. Zorg ervoor dat het water de onderkant van de kom niet raakt. Zo heb je indirecte warmte en verklein je de kans op klontjes in de Hollandaisesaus.
  • Werk rustig. Werk vooral niet gehaast. Gaat het even te snel? Mengt de boter niet snel genoeg? Twijfel je of de saus gaat schiften? Haal de pan dan simpelweg van het vuur! Laat de pan met saus niet op de warmtebron staan, als je het gevoel hebt dat de bereiding te snel gaat. Haal de pan van het vuur, roer alles rustig door, en wanneer je er weer aan toe bent, zet je de pan terug op de warmtebron.
  • Blijf roeren. Zorg dat je liever niet stopt met roeren. Je wil niet dat het ei in stukjes of brokjes stolt in de saus. Blijf rustig roeren en houdt de saus in beweging. Dat is het belangrijkste.
hollandaisesaus zelf maken

Hollandaisesaus – zelf maken

Hollandaisesaus zelf maken is zo lekker! Met dit makkelijke recept zet jij thuis ook in een handomdraai die heerlijke saus op tafel.
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de roomboter in een klein pannetje en laat deze op laag vuur smelten. Als de boter is gesmolten, zie je dat er witte vlokjes in drijven. Deze ga je niet gebruiken. Als je de boter laat staan, zinken ze naar de bodem. Je kunt de bovenste laag (het grootste gedeelte van alle gesmolten boter) makkelijk afgieten.
  • Doe de eidooier, samen met het water en de witte wijnazijn, in een hittebestendige kom. Voeg een snuf peper en zout toe. Klop dit samen goed los met een garde, tot het helemaal egaal gemengd in.
  • Zet een pan met water op vuur, waar de hittebestendige kom "in kan hangen", zodat de bodem van de kom het water niet raakt. Zet het vuur heel laag.
  • Zet de hittebestendige kom met de losgeklopte eidooiers op de pan met water. Dit heet au bain-marie. Klop de eieren nu voor minimaal 5 minuten, met de garde. Door de warmte van het kokende water, garen de eidooiers. Door het voortdurende kloppen blijven de eidooiers een saus in plaats van een roerei.
  • De eidooiers zijn na 5 minuten wat dikker en luchtiger geworden. Haal de kom van de pan met water af en zet op een stevige ondergrond waarop de kom ook niet kan wegglijden.
  • Schenk drupsgewijs, terwijl je goed blijft roeren met de garde, de gesmolten boter erbij. Doe dit druppel voor druppel of in een hele dunne straal zodat de boter direct goed gemengd wordt met de luchtige eidooiers. Stop met gesmolten boter toevoegen wanneer er bijna alleen nog witte vlokken over zijn.
  • Klop de Hollandaisesaus goed door. Serveer de saus direct. Eet smakelijk!
Trefwoord Basisrecept, Saus

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating