Gewokte spruitjes. Wist je dat spruitjes ontzettend lekker zijn als je ze wokt? Ze behouden een lekkere bite en ruiken en smaken niet zo erg naar kool zoals wanneer je zo goed doorkookt. Deze gewokte spruitjes hebben super veel smaak door de heerlijke woksaus die je toevoegt. Lekker bij bijvoorbeeld rijst of noedels!
Gewokte spruitjes
Gekookte spruitjes staan bij menig huishouden op tafel, als zijnde een echte Hollandse maaltijd. Maar, spruitjes zijn niet bij iedereen geliefd. Zonde! Want, wanneer je spruitjes op een andere manier bereid, komen de pure smaken van de Hollandse spruitjes veel beter tot hun recht.
Spruitjes lenen zich goed om bijvoorbeeld te roosteren, maar ook wokken is een heerlijke bereidingswijze voor spruitjes. Probeer dit recept eens, met een lekkere zelfgemaakte woksaus, cashewnoten, kip en champignons.
Zelfgemaakte woksaus
Voor dit recept maak je de woksaus helemaal zelf. Dit is niet moeilijk, in tegendeel! Het voordeel van woksaus zelf maken is dat je ‘m helemaal naar eigen smaak kunt maken.
De basis voor deze zelfgemaakte woksaus is oestersaus. Daar voeg nog wat honing aan toe om ‘m iets zoeter te maken. Je smaakmaker voor deze gewokte spruitjes is nu al klaar!
Wokgerecht met spruitjes
Bak de als eerste gaar. Voeg daarna de spruitjes, champignons en rode ui toe. Deze wok je mee tot ze de juiste gaarheid hebben bereikt. Wok het geheel niet te lang, want dan verliezen die smaakvolle spruitjes hun bite en de zoete tonen.
Breng dit wokgerecht met spruitjes op smaak met de zelfgemaakte woksaus en maak af met de cashewnoten. De cashewnoten voeg een lekkere crunch toe aan het gerecht. Je kunt dit wokgerecht zo eten, of je kunt er rijst of noedels bij serveren. Lekker!
Gewokte spruitjes met kip, champignons en oestersaus
Ingrediënten
- 250 gram spruitjes (gehalveerd)
- 100 gram champignons (in plakjes of in kwarten)
- 1 rode ui (in halve ringen)
- 150 gram kipfiletreepjes
- 3 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel honing
- cashewnoten (naar smaak)
Instructies
- Verhit een wokpan met een beetje neutrale olie. Bak hierin de kipreepjes rondom bruin. Voeg de spruitjes, de champignons en de rode ui toe en wok het gerecht 5 tot 6 minuten.
- Meng de oestersaus en de honing met elkaar om de woksaus te maken. Voeg de woksaus toe aan de gewokte spruitjes, meng goed door en wok een paar minuten mee. De woksaus zal een beetje inkoken en wat stroperiger worden. Alle ingrediënten mogen een dun laagje van de woksaus hebben.
- Serveer de wok eventueel met gekookte rijst of gekookte noedels. Eet smakelijk!
Pingback: Geroosterde paarse spruitjes met Parmezaanse kaas en balsamicosiroop - StudioKOOK
Pingback: Seizoensgroenten van januari - StudioKOOK
Pingback: Seizoensgroenten van oktober: boerenkool, pastinaak en spruiten - StudioKOOK