geroosterde paarse spruitjes met parmezaanse kaas en balsamicosiroop

Geroosterde paarse spruitjes met Parmezaanse kaas en balsamicosiroop

Bijgerecht • 30 minuten


Ingrediënten (4 pers.)

500 gram paarse spruitjes
3 à 4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels balsamicoazijn
2 theelepels gedroogde tijm of een half bosje verse tijm
peper en zout
± 75 gram Parmezaanse kaas
balsamicosiroop

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de paarse spruitjes schoon door de kontjes eraf te snijden. De buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Zo niet, pel ze er dan alsnog af. Halveer de spruitjes en doe ze in een ruime kom.

Voeg de olijfolie, balsamicoazijn en de tijm toe. Meng het geheel goed door het breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de spruitjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg, voor het beste resultaat, dat alle paarse spruitjes met de bolle kant naar boven liggen. Rooster ze vervolgens 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe de spruitjes na het roosteren in een mooie schaal, waar je ze ook in wil serveren. Schaaf flakes van de Parmezaanse kaas en druppel als laatste wat balsamicosiroop, naar smaak, over de geroosterde paarse spruitjes.

 

Tips

Door spruitjes te roosteren worden ze minder bitter en worden de zoete tonen in de spruit versterkt. De balsamicoazijn en de tijm ondersteunen deze smaken ook nog eens perfect. De zoute Parmezaanse kaas en de zoetezure smaken van de balsamicosiroop zijn een perfecte tegenhanger voor deze lekkere najaarsgroente.

De dieppaarse kleur van deze spruit doet het goed op een mooi gedekte tafel. Kun je de paarse spruitjes niet vinden in de winkel? Maak dit recept dan evengoed, maar met een groene spruit!

Dit gerecht kun je goed voorbereiden. Maak de paarse spruitjes ’s ochtends al schoon en meng ze alvast met de olijfolie, balsamicoazijn en de tijm. Zet vervolgens afgedekt weg tot gebruik. Wil je dit recept daags van te voren bereiden? Bewaar ze dan in de koelkast. Rooster de vlak voor het diner.

 

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Geroosterde paarse spruitjes met Parmezaanse kaas en balsamicosiroop”

  1. Pingback: Kooktip #9: groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant! - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.