gimbap recept

Gimbap recept – Koreaans sushi of Koreaanse rijstrollen

Gimbap is een klassiek Koreaans recept voor rijstrolletjes gevuld met groenten, ei en eventueel vlees of vis. Ik maak gimbap met omelet, wat knapperige groenten, kimchi en smac. Serveer met wat sojasaus ernaast om in te dippen.


gimbap recept

Gimbap met kimchi, omelet en smac – Koreaanse rijstrollen

Gimbap is een klassiek Koreaans recept voor rijstrolletjes gevuld met groenten, ei en eventueel vlees of vis. Ik maak gimbap met omelet, wat knapperige groenten, kimchi en smac.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Wachttijd (rijst koelen) 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de rijst:

  • 250 gram sushirijst
  • 400 ml water
  • 5 eetlepels sushiazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels sesamolie

Voor de gimbap:

  • de gekookte sushirijst
  • 5 norivellen
  • 1 blikjes smac
  • 1 blikje kimchi
  • 3 eieren
  • 2 wortels

Voor erbij:

  • sojasaus

En verder:

  • bamboematje om te rollen

Instructies
 

  • Kook de sushirijst volgens dit recept. Doe dit op tijd, bijvoorbeeld een dag van te voren, zodat de rijst kan afkoelen.
  • Snijd intussen de smac in reepjes en bak deze op middelhoog vuur goudbruin. Dep droog en zet apart tot verder gebruik.
  • Klop de eieren los en bak hiervoor dunne omeletten, 2 à 3 stukjes. Snijd de omelet in lange repen.
  • Snijd de wortel in julienne en snijd de komkommer in lange repen.
  • Leg het bamboematje voor je nee. Leg hierop een norivel met de gladde, glimmende kant, naar onderen. Leg hierop ⅕ van de gekookte sushirijst en spreid goed uit. Laat de bovenste rand, ongeveer 2 centimeter, vrij.
  • Leg de vulling, de komkommer, smac, wortel, wat kimchi en omeletrepen, in de breedte, in het midden van de rijst. Pak het bamboematje, samen met het norivel en daarop de rijst van onderaf wat op en vouw in een vloeiende beweging over de vulling. Druk de rol goed aan en rol de gimbap verder stevig op. Druk de rol nogmaals, met het bamboematje eromheen, goed aan.
    Plak de laatste 2 centimeter, die je hebt vrijgehouden, vast een de rol met wat water als plakmiddel.
  • Herhaal dit met de rest van de norivellen, de rijst en de vulling.
  • Snijd de rijstrollen in plakken van ongeveer 1,5 centimeter breed. Serveer de gimbap met wat sojasaus.

Notities

Bewaar de gimbap in de koelkast.
Trefwoord Comfort food, Gezonde recepten, Gimbap, Glutenvrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating