Ken jij katsu sando al? Deze heerlijke Japanse sandwich is rijkelijk belegd met Japanse mayonaise, fijngesneden spitskool, gepaneerd varkensvlees (kip of vega voor de liefhebber) en om het af te maken nog wat tonkatsusaus. Gebruik traditioneel wit brood voor dit recept en je typische Japanse katsu sando is klaar!
Wat is katsu sando?
Katsu sando is de Japanse naam voor een specifieke sandwich. ‘Katsu’ is een gepaneerd en gebakken stukje vlees, meestal varkensvlees. ‘Sando’ betekent sandwich. Een sandwich met gepaneerd vlees dus!
Katsu sando is in Japans op heel veel plekken te koop, o.a. voor onderweg. Dat maakt dat je deze sandwich dus zowel warm als koud kunt eten.
Gebruik voor deze klassieke Japanse sandwich basic wit brood, geen poespas. Ik gebruik graag filetlapjes omdat deze makkelijk in gebruik zijn en niet te vet zijn. De sandwich vul je aan met fijngesneden spitskool, kewpie mayonaise en tonkatsusaus. Al deze ingrediënten zijn te koop bij de (grotere) supermarkten). Kun je het toch niet vinden? Breng dan eens een bezoekje aan de toko.
Variaties
Voor dit recept gebruik ik filetlapjes. Eet je bijvoorbeeld liever kip? Dan kun je ook een kipfilet gebruiken. Halveer de kipfilet en sla deze rustig plat met een koekenpan of een vleeshamer. Zo wordt het vlees wat dunner. Dit maakt het malser en het verkort de bereidingstijd.
Eet je liever vegetarisch? Dat kan natuurlijk ook! Tofu is een goed vervanger voor het filetlapje. . Snijd een stuk tofu af iets kleiner dan één sneetje brood, dep deze goed droog en paneer deze vervolgens volgens het recept.
Japanse recepten
Ik ben dol op Japanse recepten. Niet alleen sushi, maar ook andere gerechten. Deze recepten vind je ook op StudioKOOK. Nieuwsgierig naar de Japanse keuken? Bekijk dan ook eens deze gerechten:




Katsu sando – Japanse sandwich met krokante schnitzel en koolsla
Ingredients
- 8 sneetjes casinobrood, wit
- 4 varkens filetlapjes
- 100 gram spitskool (fijngesneden)
- 4 theelepels kewpie mayonaise (Japanse mayonaise)
- 4 eetlepels tonkatsusaus (zie tips)
Voor paneren:
- 70 gram bloem
- 2 eieren
- 100 gram panko (Japans broodkruim)
- neutrale olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
Instructions
- Zet drie bakjes klaar voor het paneren. Eén met bloem, één met ei (even loskloppen) en één met panko. Wentel de filetlapjes eerst door de bloem, schud het overtollige bloem goed af. Wentel ze vervolgens door het ei, het overtollige ei wederom goed laten uitlekken. Wentel ze als laatste door de panko.
- Verwarm een ruime wokpan met neutrale olie. Zorg dat er ongeveer een laag van 10 centimeter in de pan staat. Verwarm deze op middelhoog vuur tot ongeveer 170 graden. Controleer met een thermometer of een stukje brood of de olie warm genoeg is. Bekijk dit artikel voor deze laatste handige truc.
- Bak de gepaneerde filetlapjes 4 minuten aan beide zijden in de hete olie. Laat vervolgens goed uitlekken.
- Leg intussen vier sneetjes brood klaar en bestrijk deze met kewpie mayonaise, Japanse mayonaise (zie tip). Verdeel hierover de fijngesneden spitskool. Leg op de spitskool de gepaneerde en gebakken filetlapjes, de tonkatsu. Verdeel de tonkatsusaus (zie tip) over het vlees en dek af met een sneetje brood. Druk de sandwich stevig aan.
- Snijd de sandwiches in tweeën. Eet ze direct (heet) of lauwwarm.