groenten roosteren

Kooktip #9: groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant!

In de vaste rubriek ‘Kooktips’ vind je handige tips en weetjes voor in en rondom de keuken. Geen sexy gerechten, maar handige handvatten om het koken gemakkelijker te maken. Deze keer vertel ik je alles over groenten roosteren in de oven, met een super krokant resultaat.


Geroosterde groenten uit de oven

Groenten roosteren in de oven, ik ben een echte liefhebber. Het is niet alleen ontzettend makkelijk, want de oven doet per slot van rekening al het werk, maar het is ook super lekker! In de oven heb je haast geen smaak verlies, de groenten worden heerlijk zoet en ze worden lekker krokant. Althans, dat is de bedoeling uiteraard. Of de groenten uit de oven echt lekker krokant worden is soms nog eens de vraag… In dit artikel geef ik je onmisbare tips zodat je geroosterde groenten nooit meer slap en altijd lekker krokant worden.


Groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant!

Zo’n lekker krokant korstje, dat zie je natuurlijk het liefst. Soms lijkt het of je hier geen invloed op hebt, maar het tegendeel is waar. Ik zet een aantal top tips voor je op een rij:

  • Zorg dat de groenten niet te nat de oven in gaan. Maak groenten schoon en was ze zoals je gewend bent, maar dep ze altijd even droog. Ook voor de marinade geldt: maak deze niet te nat, maar zorg dat alle groenten net aan bedekt zijn met een laagje marinade. Voeg je te veel olie toe, dan worden de groenten alleen maar vettig.
  • Bestrooi de groenten met zout voor het bakken. Zout helpt om een lekker krokant laagje om de geroosterde groenten te creëren in de oven. Het is simpel: breng de volgende keer niet de marinade op smaak met zout, maar bestrooi de groenten zelf met wat (grof) zeezout vlak voor ze de oven in gaan.
  • Maak de bakplaat niet overvol. Zorg ervoor dat alle groenten voldoende uit elkaar liggen en voldoende ruimte hebben om te bakken. Als de groenten tegen elkaar aan liggen zullen ze eerder gaar “stoven” dan lekker bakken. De groenten worden slap en dat is niet wat je wil. Bak liever twee keer of met twee bakplaten in de oven, dan een overvolle bakplaat.


Recepten met geroosterde groenten

Dat je na het lezen van deze drie tip niet kunt wachten om lekker aan de slag te gaan met het roosteren van groenten in de oven, is volledig terecht. Probeer deze lekkere recepten eens, met geroosterde groenten in de hoofdrol:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *