Bijgerecht • 15 minuten + 30 minuten in de oven
Ingrediënten (4 pers.)
400 gram pompoen
85 gram veldsla
2 kleine sjalotjes
250 gram cherrytomaatjes
100 gram kaascroutons
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
Voor de dressing
3 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pompoen en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5, cm. Meng de pompoenblokjes met de olijfolie, tijm en breng op smaak met wat peper en zout. Rooster de pompoen 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Meng voor de dressing de azijn met de mosterd en de honing. Breng op smaak met peper en zout. Voeg scheutje voor scheutje de olijfolie toe onderwijl je blijft roeren. Zorg dat je blijft roeren om te zorgen dat de olijfolie goed wordt opgenomen. Gaat het iets te snel? Stop dan gewoon even met het toevoegen van olijfolie, roer goed en voeg vervolgens weer een scheutje olijfolie toe. Roer vervolgens verder, etc.
Doe de veldsla in een ruime kom waar je de pompoensalade ook in wil serveren. Was de cherrytomaatjes en halveer ze. Schil de sjalot en snijd in zo dun mogelijke ringen. Voeg de cherrytomaatjes en de sjalot toe aan de veldsla.
Laat de geroosterde pompoen eventueel wat afkoelen en meng vervolgens met de andere groenten. Verdeel de honing-mosterdvinaigrette door de pompoensalade en strooi de kaascroutons over het geheel.
Serveer direct.
Tips
Zelf croutons maken is makkelijk, helpt je om restjes brood op te maken en is super lekker! Maak de croutons in smaken die je zelf lekker vind, zoals tijm, rozemarijn, chilipeper, of zoals in dit recept: kaas. De pittig smaak van de kaas past perfect bij de pompoen en de honing-mosterdvinaigrette. Het recept voor zelfgemaakte kaascroutons vind je hier.
Geen veldsla in huis? Maak deze pompoensalade ook eens met gemengde sla, verse bladspinazie of botersla.
Veldsla is, in tegenstelling tot andere slasoorten, een echte wintergroenten. Lees in dit artikel meer over de seizoensgroenten van november.
Pingback: Kooktip #9: groenten roosteren in de oven, zo worden ze écht krokant! - StudioKOOK