oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Eet jij wel eens een salade met rijst? Niet alleen pasta is een voedzaam ingrediënt voor een goede maaltijdsalade, maar ook rijst is ideaal om te verwerken in een lekkere salade. Deze Oosterse rijstsalade is het perfecte recept om restjes op te maken. Gebruik bijvoorbeeld de overgebleven rijst van de vorige dag. Handig! De frisse groenten en het gemarineerde ei maken het helemaal af. En dat is slechts 20 minuten bereidingstijd.



Oosterse rijstsalade

Ben jij ook zo dol op een goede maaltijdsalade? Dan is deze Oosterse rijstsalade zeker iets voor jou. Het is een heerlijke, lichtsalade met Oosterse smaakmakers zoals sojasaus en gembersiroop. Ontzettend lekker als lunch of als avondmaaltijd. Zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht, maaltijdsalade, is dit recept geschikt.

De rijst kun je vers koken of je kunt restjes van de vorige dag gebruiken. Handig! Zo hoef je niets verspillen. Ik kies voor lekkere frisse groenten in dit recept: paprika, komkommer en bosui. Deze groenten hoef je niet te garen dus ben je sneller klaar. Maar, varieer gerust en kijk ook eens in je koelkast wat je nog in huis hebt. Deze Oosterse rijstsalade heeft ruimte voor allerlei soorten groenten! Ook lekker: mais, kikkererwten, tofu, champignons, rode ui, taugé en doperwten.


Gemarineerd ei

Een gemarineerd ei ken je misschien wel van de Japanse ramen. In Japans heet een gemarineerd “ramen ei” ajitsuke tamago of nitamago. Deze gemarineerde eieren worden lang gemarineerd in de koelkast, vaak wel een hele nacht. Dit recept voor een gemarineerd ei is makkelijk en snel. Precies wat je nodig hebt als aanvulling op deze Oosterse rijstsalade.

Het ei marineren is eenvoudig. Kook de eieren en laat ze het liefst ook wat afkoelen. De gepelde eieren verwarm je op laag vuur in sojasaus. De smaak van de sojasaus trekt snel in het ei wat ontzettend lekker is! Sojasaus en ei zijn een erg goede smaakcombinatie. De warme, donkere kleur trek ook snel in het ei door het marineren. Ook een lust voor het oog.

oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei. Een snel en simpel recept voor een doordeweekse maaltijd. Ook makkelijk om restjes rijst op te maken.
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken Oosters
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gram rijst
  • ½ komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 bosuitjes
  • 3 gekookte eieren (1 ei p.p.)
  • 100 ml sojasaus

Voor de dressing

  • 4 el sojasaus
  • 2 el gembersiroop
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat vervolgens afkoelen in de koelkast. Je kunt ook restjes rijst gebruiken van de vorige dag. Gebruik dan ongeveer 3 opscheplepels.
  • Was de paprika en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes van ongeveer ½ cm bij ½ cm groot. Maak vervolgens ook de komkommer schoon door deze te wassen en in de lengte in kwarten te snijden. Snijd vervolgens de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd ook de komkommer in blokjes van dezelfde grootte als de paprika. Maak als laatst de bos uit schoon en snijd in fijne ringen. Voeg alle gesneden groenten toe aan de gekookte en afgekoelde rijst.
  • Meng voor de dressing de sojasaus, gembersiroop, citroensap en sesamolie met elkaar en zet apart tot verder gebruik.
  • Schenk de 100 ml sojasaus in een kleine steelpan zodat er een klein bodempje ontstaat. Gebruik je een grotere pan, dan kan het zijn dat er wat meer sojasaus nodig is voor het marineren van de eieren. Vul de sojasaus in dat geval aan tot er een bodempje ontstaat van ongeveer ½ cm.
  • Doe de eieren in de sojasaus en breng het geheel langzaam aan de kook. Rol de eieren gedurende het marineren om zodat alle kanten bedekt worden met sojasaus. Je kunt de eieren zo nu en dan ook overgieten met een lepel met sojasaus uit de pan. Marineer de eieren op deze manier voor ongeveer 4 minuten, totdat de eieren een warme, bruine kleur hebben gekregen.
  • Schep de Oosterse rijstsalade in een serveerkom en overgiet deze met de dressing. Haal de eieren uit de sojasaus en halveer deze. Leg de eieren op de Oosterse rijstsalade.

Notities

Maak dit recept ook eens met bijvoorbeeld couscous of quinoa.
Trefwoord Gezond, Glutenvrij, Maaltijdsalade, Makkelijk, Snel

2 reacties op “Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei”

  1. Pingback: Zomerse salades: 10 makkelijke recepten - StudioKOOK

  2. Pingback: Seizoensgroenten van augustus: komkommer, paprika en maïs - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.