oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei

Bijgerecht | 20 minuten

SNEL & SIMPEL
KOKEN MET RESTJESIngrediënten (2-3 pers. Oosterse rijstsalade)

100 gram rijst
½ komkommer
1 rode paprika
2 bosuitjes
2 of 3 eieren (afhankelijk van hoeveel pers.)
100 gram sojasaus

Voor de dressing:
4 el sojasaus
2 el gembersiroop
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sesamolie


Bereidingswijze

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat vervolgens afkoelen in de koelkast. Je kunt ook restjes rijst gebruiken van de vorige dag. Gebruik dan ongeveer 3 opscheplepels.

Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Doe de eieren in de pan, wanneer het water kookt en kook deze in 6 tot 7 minuten gaar. Wil je liever een hardgekookt ei, kook de eieren dan voor minimaal 8 minuten. Laat de eieren na het koken schrikken in koud water. Bekijk dit artikel voor alle tips voor het koken van het perfecte ei.

Was de paprika en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de paprika in blokjes van ongeveer ½ cm bij ½ cm groot. Maak vervolgens ook de komkommer schoon door deze te wassen en in de lengte in kwarten te snijden. Snijd vervolgens de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd ook de komkommer in blokjes van dezelfde grootte als de paprika. Maak als laatst de bos uit schoon en snijd in fijne ringen. Voeg alle gesneden groenten toe aan de gekookte en afgekoelde rijst.

Meng voor de dressing de sojasaus, gembersiroop, citroensap en sesamolie met elkaar en zet apart tot verder gebruik.

Schenk de 100 ml sojasaus in een kleine steelpan zodat er een klein bodempje ontstaat. Gebruik je een grotere pan, dan kan het zijn dat er wat meer sojasaus nodig is voor het marineren van de eieren. Vul de sojasaus in dat geval aan tot er een bodempje ontstaat van ongeveer ½ cm.

Doe de eieren in de sojasaus en breng het geheel langzaam aan de kook. Rol de eieren gedurende het marineren om zodat alle kanten bedekt worden met sojasaus. Je kunt de eieren zo nu en dan ook overgieten met een lepel met sojasaus uit de pan. Marineer de eieren op deze manier voor ongeveer 4 minuten, totdat de eieren een warme, bruine kleur hebben gekregen.

Schep de Oosterse rijstsalade in een serveerkom en overgiet deze met de dressing. Haal de eieren uit de sojasaus en halveer deze. Leg de eieren op de Oosterse rijstsalade.


Tips

Maak dit recept ook eens met bijvoorbeeld couscous of quinoa.

Dit recept is ideaal om restjes rijst op te maken. Benieuwd naar meer recepten om te koken met restjes? Bekijk hier meer recepten in deze categorie.

  • Share post

2 comments

Comments are closed