Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van augustus: komkommer, paprika, maïs. En een verrassende groente die zich in augustus ook al laat zien: de pompoen.
Seizoensgroenten van augustus
De seizoensgroenten van augustus hebben veel overeenkomsten met de seizoensgroenten van juli. Beiden staat in uiteraard volop in het teken van de zomer. Zo zagen we eerder al: aubergine, courgette en tomaat. Deze zomerse rij vullen we in dit artikel aan met komkommer, paprika en maïs. Want, ook deze groenten mogen niet ontbreken in zomerse gerechten!
Komkommer
Wie aan zomer denkt, denkt aan komkommer. Een frisse groenten te combineren is veel gerechten. De komkommer bestaan voor het grootste deel uit water. Nog een reden om de komkommer lekker vaak te eten tijdens warme dagen. Je kunt een komkommer het beste eten met schil, want direct onder de schil bevinden zich de meeste vitamines.
Combineer komkommer met: tomaat, chilipeper, suiker, azijn, yoghurt, zalm, peper, peterselie, dille, munt, citroen, sojasaus, radijs, bosui, slasoorten, ui, feta, crème fraîche, tonijn, kervel, watermeloen.
Recepten met komkommer:
- Maki sushi met pittige tonijn en komkommer
- Snel & Simpel: slaschuitjes met falafel en komkommer-yoghurtsaus
- Wraps met kip en knapperige groenten
- Taratur (Macedonische yoghurtsalade met komkommer)
- Springroll salade met zalm
Paprika
Paprika, wie houdt er niet van? In paprika is er veel keuze onderling. Kies voor zoete gele, oranje of rode. Of kies voor groen, deze past zicht makkelijk aan aan andere smaken in een gerecht en vult de basis uitstekend aan. Eet de reguliere paprika’s of maak een keer een gerecht met puntpaprika’s of snoeppaprika’s. De keuze is reuze!
Combineer paprika met: tomaat, courgette, aubergine, tijm, mozzarella, ui, hazelnoten, chilipeper, feta, eieren, tonijn, kabeljauw, ansjovis, rozemarijn, kappertjes, olijven, basilicum, kip, rundvlees, couscous.
Recepten met paprika:
- Robuust brood met muhammara, salami en geroosterde paprika uit de oven
- Pincho’s met tonijnsalade en paprika
- Oosterse rijstsalade met een gemarineerd ei
- Curry met pangafilet, paprika en Chinese kool
Maïs
Maïs is eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar, namelijk: in blik! Deze maïs is makkelijk te verwerken in verschillende soorten gerechten. Denk hierbij aan: salades, pittige stoofpotjes of curry’s. Maar, probeer maïs ook eens vers van de kolf. De maïskolf maak je schoon door de bladeren en de “haren” van de kolf af te trekken. De kolf kook je vervolgens in z’n geheel, ongeveer 10 minuten, op laag vuur. Je kunt maïs vervolgens direct van de kolf eten met een lekkere dressing of wat kruiden. Of snijd de maïs van de kolf en verwerk verder in een recept.
Combineer maïs met: boter, grof zout, spek, tomaat, paprika, bieslook, peterselie, knoflook, bonen, komijn, chilipeper, aardappelen, ui, avocado, room, feta, krab, garnalen, koriander, varkensvlees, rundvlees, kip.
Recepten met maïs:
- Maïs van de BBQ
- Mexicaanse ovenschotel met gehakt en aardappel
- Zoete aardappel bowl met couscous, feta en Srirachasaus
- Snelle quinoabowl
Pompoen
Pompoen kennen we voornamelijk als groenten in herst- en wintergerechten. Pompoen is heerlijk geroosterd in de oven, in een warme salade of een lekkere stoofpot. Maar, pompoen is eigenlijk in de zomer al klaar voor de oogst. In augustus zijn de eerste pompoenen klaar om geoogst en gegeten te worden. Wist je dat de pompoen familie is van courgette?
Geniet lekker van pompoen en eet vanaf augustus (tot en met januari-februari) al pompoen!
Combineer pompoen met: laurier, sinaasappel kaneel, knoflook, gember, room, ui, noten, chilipeper, kokos, pastinaak, wortel, veldsla, Parmezaanse kaas, yoghurt, crème fraîche, garnalen, kreeft, rozemarijn, salie, koriander, peterselie, tijm, rijst, pasta, appel, cranberry’s, varkensvlees, peulvruchten, honing, paddenstoelen.
Recepten met pompoen: