Maak jij wel eens zelf quiche? Quiche maken is ontzettend makkelijk en leuk om te doen! Zet deze prei quiche met krokant spek en doperwtjes deze week nog op het menu om er lekker van te kunnen smullen. Eet hem warm, direct uit de oven, maar de volgende is hij afgekoeld ook erg lekker!
Prei quiche met krokant spek en doperwtje
Ik zet regelmatig een hartige taart of een quiche op tafel. Het is makkelijk om te maken en je kun er veel ingrediënten in kwijt. Ik gebruik mijn eigen basisrecept om een quiche keer of keer te laten slagen. Vul de quiche met ingrediënten die je maar lekker vind of groenten uit de koelkast die je over hebt. Ideaal!
Voor dit recept ging aan de slag met prei en spek. Een heerlijk smaakduo! Dit recept is de perfecte combinatie tussen verse ingrediënten en ingrediënten uit de voorraadkast. Daarover later meer.
Bak de prei, maar niet te lang. Dan blijft hij nog een beetje knapperig en lekker zoet. De spek bak je snel en makkelijk krokant met deze onmisbare tip:

De doperwtjes voeg je als laatste toe zodat ze niet te gaar zijn na de bereiding. Meng de vulling met eieren en crème fraîche en breng op smaak met peper en misschien nog wat zout. Vul een met bladerdeeg beklede quichevorm met de vulling, bakken maar en je kunt aan tafel!
Combineer verse ingrediënten met ingrediënten uit de voorraadkast
Voor dit recept gebruik ik verse prei. Deze is lekker vers, fris en zoet van smaak en knapperig. Heerlijk in deze prei quiche! Doperwtjes heb ik altijd in huis, namelijk in de vriezer! Doperwtjes uit de vriezer zijn nog knapperg en je voegt ze zo, direct uit de zak, diepgevroren, toe aan je gerecht. Ze zijn ontdooid in no-time.
Net als doperwtjes uit de diepvries is bladerdeeg uit de vriezer ook altijd handig om in huis te hebben. Je maakt er snel een makkelijke plaattaart, bladerdeeghapjes of een lekkere quiche mee. Ideaal!

Prei quiche met krokant spek en doperwtjes
Ingredients
- 1 prei
- 100 gram doperwtjes
- 6 plakjes ontbijtspek
- 5 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
- 150 ml crème fraîche
- 4 eieren
- peper en zout
En verder
- bakvorm (20 x 20 cm of vergelijkbaar)
- bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spek krokant aan beide zijden. Gebruik deze tips voor écht krokant resultaat. Zet apart tot verder gebruik.
- Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Verwarm een koekenpan of wokpan met wat vetstof en bak hierin de prei op middelhoog vuur, ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de dopererwtjes toe aan de gebakken prei.
- Klop intussen de eieren los met de crème fraîche. Bekleed de bakvorm met het bakpapier en vervolgens met het bladerdeeg. Zorg dat alle naadjes goed zijn aangedrukt en dicht zijn.
- Doe de prei met de doperwtjes bij het eimengsel en breng op smaak met peper en zout. Giet de quichevulling in de bakvorm met bladerdeeg. Steek de krokant gebakken ontbijtspek in de prei quiche. Bak de prei quiche vervolgens 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer de prei quiche met krokant spek en doperwtjes direct. Afgekoeld de volgende dag is hij ook nog heerlijk.