risotto met courgette, doperwtjes en spekjes

Risotto met courgette, doperwtjes en spekjes

Hoofdgerecht met vlees | 45 minutenIngrediënten (2 pers. risotto met courgette)

150 gram risottorijst
1,2 liter groenten- of kippenbouillon
1 ui
2 teentjes knoflook
½ courgette
100 gram spekblokjes
1 handje doperwtjes uit de vriezer
handje geraspte kaas
1 el crème fraîche


Bereidingswijze

Verwarm een koekenpan met een dikke bodem en bak hierin de spekjes goudbruin. Snipper de ui en de knoflook fijn. Voeg deze toe aan de pan en fruit ze op een laag vuur aan.

Voeg de risottorijst toe en deze fruit mee totdat de korrels glazig worden. Wanneer de korrels glazig zijn en alleen nog de kern van de rijstkorrel ietwat wit ziet, voeg je een soeplepel van de warme bouillon toe. Roer het geheel door en blijf rustig roeren totdat alle bouillon is opgenomen door de rijst. Voeg vervolgens de volgende soeplepel bouillon toe en blijf weer roeren totdat de bouillon volledig is opgenomen. Herhaal deze handeling totdat alle bouillon is toegevoegd en de rijst al dente (beetgaar) is. Het vuur blijft de gehele bereiding laag, het is niet de bedoeling dat de bouillon kookt.

Snijd intussen de courgette in kleine blokjes van ongeveer ½ bij ½ cm groot. Voeg de blokjes courgette, de doperwtjes samen met de laatste soeplepel warme bouillon toe aan de risotto. Roer het geheel goed door en zet, wanneer de bouillon bijna allemaal verdampt is, het vuur uit. Roer de geraspte kaas en de crème fraîche door de risotto met courgette, doperwtjes en spekjes en dek de pan af met een deksel. Laat de pan met risotto met de deksel op de pan nog 2 minuten staan om te rusten.

Serveer de risotto met courgette, doperwtjes en spekjes direct. Lekker met wat vers brood en wat extra kaas bovenop de risotto.


Tips

Door de risotto als laatste nog een paar minuten laten rusten, wordt het geheel extra smeuïg en kunnen alle smaken goed intrekken.

Het is belangrijk dat de bouillon warm wordt wanneer je deze toevoegt aan de risotto met courgette. Anders is het temperatuurverschil te hoog en dit komt het gerecht niet ten goede.