Garnalenrisotto, dit Italiaanse eenpansgerecht staat bij menig huishouden geregeld op tafel. Voor dit recept maak je een heerlijke risotto en vul je die met lekkere garnalen, doperwtjes en frisse citroen. Het citroensap past perfect bij de garnalen en de dille!
Garnalenrisotto
Ben jij dol op risotto én op garnalen? Dan is dit recept voor garnalenrisotto echt iets voor jou! Een heerlijke, romige risotto, klassiek bereid, gecombineerd met lekkere garnalen. Voor dit recept kun je de garnalen gaarbakken in een apart pan, lekker met bijvoorbeeld knoflook. Je kunt ze ook even bakken in dezelfde pan al waar je de risotto in gaat maken. Haal de garnalen daarna uit de pan en voeg vervolgens de volgende ingrediënten toe: ui en knoflook. Daarna de risottorijst. Etc.
Verwarm nadat je risotto hebt gemaakt, de garnalen gewoon nog even een paar minuten mee door ze terug in de risotto te doen.
Wil je een stapje overslaan? Je kunt voor dit recept ook gekookte garnalen gebruiken. Deze zijn al gaar en voeg je als laatst toe aan de risotto.
Risotto met garnalen
Risotto is een echte Italiaanse klassieker, waar je lekker mee kunt variëren. Heb jij bijvoorbeeld deze paddenstoelenrisotto met rauwe ham en gorgonzola of deze vegetarische spinazierisotto met Parmezaanse kaas en een zachtgekookt eitje al geprobeerd?
Ik maak nu een risotto met garnalen. Super lekker! Ik voeg niet alleen garnalen toe aan dit makkelijke risottorecept, maar ik combineer garnalen met doperwten en citroen. Dit zijn echt heerlijke smaken bij elkaar. Stuk voor stuk vallen deze ingrediënten niet te zwaar op de maag. Dit is dus een lekker licht risottorecept.
Citroenrisotto
Wat ik super lekker vind aan dit risottorecept is de toevoeging van citroen. Citroen is lekker fris. Van een citroen kun je zowel de schil, de zest, als het sap gebruiken. Voor deze garnalenrisotto gebruik ik het sap van de citroen. Snijd een verse citroen in partjes en knijp vlak voor het serveren het citroentje uit boven de risotto. Zo geef je je risotto een heerlijke frisse smaak. Een citroenrisotto!
Ook leuk: serveer de risotto met garnalen met het partje citroen ernaast. Zo kan iedereen zelf zijn of haar eigen bordje risotto op smaak brengen met citroensap. Een partje citroen op het bord is ook nog eens leuk voor het oog.

Garnalenrisotto met doperwtjes en citroen
Ingrediënten
- 300 gram risottorijst
- 1 liter groentebouillon (zie tip)
- 300 gram garnalen (zie tip)
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 350 gram doperwtjes (diepvries)
- 1 bosje verse dille
Instructies
- Neem een ruime wokpan of koekenpan. Voeg de garnalen toe, pers hier één teen knoflook boven uit en bak de garnalen gaar. Haal ze hierna uit de pan en zet apart tot verder gebruik.
- Snipper de ui en de een teen knoflook fijn. Fruit deze 4 minuten in de wokpan tot de ui ietwat glazig wordt. Voeg vervolgens de risottorijst toe. Bak deze 5 minuten mee totdat de korrel transparanter wordt en je alleen nog een wit puntje in de kern van de korrel ziet.
- Zet het vuur laag. Voeg scheutje voor scheutje de groentebouillon toe. Roer ondertussen goed door. Voeg pas een volgend scheutje bouillon toe als het voorgaande scheutje helemaal is opgenomen door de rijst. Laat de rijst in de tussentijd niet koken.
- Voeg samen met de laatste scheut groentebouillon ook de doperwten toe. Blijf goed roeren totdat de laatste scheut groentebouillon helemaal is opgenomen en de doperwtjes goed zijn verwarmd (en ontdooid zijn).
- Doe de garnalen bij de risotto in de pan en meng door zodat ze nog even opwarmen. Doe de deksel op de pan en laat de risotto zo 3 minuten staan.
- Snijd intussen de verse dille fijn en snijd de citroen in parten. Verdeel de verse dille over de garnalenrisotto. Verdeel de risotto over 4 borden en leg op elk bord een partje citroen om uit te kunnen knijpen over de risotto. Serveer direct. Eet smakelijk!