sodabrood

Sodabrood (zonder gist), basisrecept

Zelf brood bakken | 10 minuten + oventijdIngrediënten (1 sodabrood)

225 gram bloem
200 ml yoghurt
1 koffielepel baksoda
1 theelepel zout


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de yoghurt in een ruime kom, waar je ook goed in kunt mengen. Voeg hier de bloem aan toe, samen het het baksoda en het zout. Meng deze ingrediënten goed met elkaar met behulp van een vork of een lepel. Wanneer de ingrediënten zijn gemengd tot een samenhangend deeg, is het goed. Je hoeft het deeg niet per se door te kneden.

Bekleed een bakvorm (ongeveer 20 bij 20 cm, of vergelijkbaar) met bakpapier. Heb je geen geschikte bakvorm? Je kunt het brood ook los op een bakplaat met bakpapier bakken. Zie tip.

Doe het deeg in de bakvorm en druk het goed in de hoeken tot het deeg ongeveer 4 cm hoog is. Bak het sodabrood ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat het sodabrood na het bakken ietwat afkoelen voor het aansnijden. Het brood is zowel lauwwarm als afgekoeld overheerlijk!


Tips

Wil je controleren of het sodabrood helemaal gaar is? Klop dan even op de onderkant. Klinkt het hol? Dan is je brood ook van binnen goed gaar.

Je kunt eigenlijk elk soort meel gebruiken dat je wil. Kies bijvoorbeeld voor een deel voor witte bloem een deel voor volkoren meel. Of voeg een handje havermout toe voor een wat grover brood.

Een bakvorm gebruiken om te bakken is erg makkelijk, maar hoeft niet per se. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg voor een mooi, samenhangend deeg en leg dit op het bakpapier. Vorm het vervolgens in een gelijkmatige vorm, ietwat vierkant of rond, en zorg ervoor dat het brood ongeveer 4 cm hoog wordt. Bak het sodabrood vervolgens verder af zoals in het recept staat aangegeven.

1 reactie op “Sodabrood (zonder gist), basisrecept”

  1. Pingback: Rozemarijnbrood zonder kneden - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.