springrolls met garnalen

Springrolls met garnalen (6 ingrediënten)

Eet jij wel eens springrolls? Deze heerlijke loempia’s maak je snel en simpel met rijstvellen, frisse groenten, rijstmie en voor dit recept: garnalen. Serveer deze smakelijke springrolls met garnalen met een lekkere dip naar keuze en je lichte maaltijd is klaar!Wat zijn springrolls?

Ken jij springrolls al? Springrolls zijn opgerolde loempia’s gemaakt van rijstvellen. In tegenstelling tot de welbekende loempia’s uit de frituur zijn springrolls rauw en kunnen gevuld worden met allerlei frisse ingrediënten. De basis is vaak rijstmie, frisse groenten zoals komkommer, wortel, bosui en verse kruiden. Maar ook kool of tropische fruitsoorten doen het goed als vulling in een springrolls. Vul deze ingrediënten eventueel nog aan met bijvoorbeeld garnalen, kip of ei en je springrolls zijn klaar.

De oorsprong van springrolls ligt in Azië. Springrolls worden in landen door heel Azië gegeten, zoals Maleisië, Vietnam, Thailand en China. In China worden de springrolls gegeten in de lente en gevuld met frisse lente groenten om het nieuwe seizoen te verwelkomen. Vandaar de naam: “spring”-(=lente) roll. Heden ten dage worden springrolls overal ter wereld en in elk seizoen gegeten.


Springrolls met garnalen

Ik zet springrolls maar al te graag op het menu. Uit gewoonte eet ik ze eigenlijk altijd gecombineerd met pindasoep (klik) of wortelsoep. Maar, eet springrolls vooral lekker als volledige avondmaaltijd. Ook als lunch of als borrelhapje doen ze het goed.

Voor dit recept vul ik springrolls met garnalen. Ontzettend lekker! De garnalen kun je voorgekookt kopen wat dit recept extra makkelijk maakt. Vul aan met julienne wortel (gekocht, zelf gesneden, maar geraspt kan ook), reepjes komkommer, bosui en rijstmie.

springrolls met garnalen

Springrolls met garnalen

Springrolls met garnalen eet je als een heerlijke lichte en gezonde maaltijd. Deze Vietnamese loempia's vul je met groenten en garnalen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oosters
Porties 10 springrolls

Ingrediënten
  

 • 10 rijstvellen
 • 75 gram rijstmie
 • 100 gram garnalen
 • ½ komkommer
 • 200 gram wortel (julienne gesneden of geraspt)
 • 2 bosuitjes

Instructies
 

 • Maak de komkommer schoon en snijd deze in de lengte in vieren. Ontdoe van de zaadlijsten door deze er van boven naar onder uit te snijden. Snijd de komkommer vervolgens in lange, dunne repen.
 • Haal het buitenste blad van de bosui en snijd de bosui in dunne ringen. Gebruik 1 of 2 bosuitjes, afhankelijk van de grootte.
 • Wel de rijstmie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna en af en laat goed uitlekken. Zet apart tot verder gebruik.
 • Vul een ruime, grote kom of die bord met lauwwarm water. De kom of het bord moet groot genoeg zijn om een rijstvel in te kunnen laten wellen.
 • Leg een rijstvel in het lauwwarme water. Duw hem een beetje onder en zorg ervoor dat deze helemaal zacht wordt. Wanneer je voelt dat het rijstvel zachter wordt, haal je hem uit het water. Leg het rijstvel op een platte snijplank.
 • Leg in het midden van het rijstvel wat van de worteljulienne, daarboven 2 of 3 reepjes komkommer, daarboven wat gekookte garnalen. Leg bovenop de vulling wat van de rijstmie en bestrooi dit met wat fijngesneden bosui. Zorg dat de vulling op een zo compact mogelijk "hoopje" in het midden van het rijstvel ligt. Dit maakt het rollen straks makkelijker.
 • Neem de onderkant van het rijstvel en vouw deze in een vloeiende beweging en zo strak mogelijk over de vulling. Trek de vulling samen met het rijstvel eventueel iets terug, voorzichtig zodat het rijstvel niet scheurt, zodat het een strak rolletje wordt. Rol het rijstvel iets op, maar nog niet tot het eind. Vouw de twee buitenkanten recht over de vulling om de zijkanten ook dicht te maken. Rol vervolgens de springroll verder op.
 • Herhaal deze stappen, het vullen en het rollen, totdat alle rijstvellen en alle ingrediënten op zijn.
 • Serveer de springrolls met garnalen met een lekkere dip naar keuze. Bijvoorbeeld: chilisaus of hoisinsaus.

Notities

Het rollen van een springroll lijkt in het begin misschien moeilijk, maar oefening baart zeker kunst! Is het je eerste keer? Dan zul je zien dat je tijdens het maken van deze tien springrolls al beter wordt. Wees vooral zelfverzekerd. De rolletjes hoeven niet perfect te zijn, want ze smaak blijft heerlijk!
Trefwoord Gezond, Makkelijk, Snel, Springrolls

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating