Pindasoep, ik ben er dol op. De smaak van pindasoep is erg romig en is helemaal niet klef in tegenstelling tot pindakaas kan zijn. De pinda’s voeren ook niet overhand maar geven de soep structuur en binding. Een super goede combinatie met lekker veel (frisse) groenten dus, zoals verse kruiden, taugé, sperziebonen etc. Serveer deze pindasoep als voorgerecht of als lekkere maaltijdsoep.
Pindasoep
Pindasoep, jaren terug kon ik me er niets bij voorstellen, maar ik kan het nu niet meer wegdenken uit mn’n eetpatroon. Ik vind het zo ontzettend lekker, dat ik het het liefst elke week eet. Een groot voordeel: de basisingrediënten vind je gewoon in de voorraadkast (pindakaas, bouillon, kokosmelk, specerijen). Verder vul je de soep met wat je maar lekker vindt. Op StudioKOOK vind je ook een recept voor vegetarische soep met kikkererwten en rijstnoedels. Ook een échte maaltijdsoep:
Lekker veel groenten
Ik houd ervan om lekker veel groenten te verwerken in mijn recepten. Daarom vul je deze soep dus ook met veel groenten. Voor dit recept voor pindasoep maak je het ‘basisrecept’ en die vul je aan met een lekkere topping van groenten naar keuze. Ik kies graag voor veel verse kruiden, zoals peterselie en munt. Daarnaast houd ik van gemak en kies ik voor groenten die geen extra bereiding nodig hebben zoals taugé en bamboescheuten. Sperziebonen gebruik ik ook graag. Deze kun je apart koken, meekoken met de soep of, mocht je ook rijst willen in de soep, meekoken met de rijst. Rijst en sperziebonen hebben over het algemeen dezelfde kooktijd (ongeveer 8 minuten).
Vulling naar keuze
Eigenlijk kun je in deze pindasoep alle ingrediënten kwijt die je maar lekker vindt. Ik kies voor lekker veel groenten, maar in dit recept is bijvoorbeeld ook plaats voor pulled chicken (kippenvlees), gehaktballetjes, krokant gebakken tempeh of garnalen. Kies wat jij het lekkerst vindt en stel zo makkelijk en snel je eigen gezond maaltijdsoep samen!
Pindasoep
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 1 royale theelepel gemberpoeder
- 300 gram aardappel in kleine blokjes
- 1 eetlepel sambal
- 1 à 2 eetlepels ketjap
- 1,5 liter water
- 2 groentenbouillonblokjes
- 200 ml kokosmelk
- 200 gram pindakaas
- 2 eetlepels maïzena
Voor erbij:
- groenten naar keuze (taugé, bosui, worteljulienne, bamboescheuten, gekookte sperziebonen)
- gekookte rijst (maaltijdsoep)
Instructies
- Fruit de ui en de knoflook aan in een ruime pan. Voeg de gemberpoeder en de aardappelblokjes toe en bak even mee.
- Giet de kokosmelk en het water met bouillon blokjes in de pan. Voeg ook de pindakaas, sambal en ketjap toe. Breng het geheel aan de kook. Laat op een laag vuur pruttelen totdat de aardappelen gaar zijn.
- Je kunt nu de soep glad mixen met een staafmixer. De soep grof houden is ook een optie.
- Meng de maïzena met een beetje water. Roer goed zodat er geen klontjes meer zijn. Voeg dit toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook. Laat 5 minuutjes pruttelen op laag vuur. De soep dikt hierdoor ietwat in.
- Bereid de groenten zoals je zelf lekker vind. Ik koos voor verse kruiden (peterselie of koriander) met geblancheerde sperziebonen en taugé en wat fijngesneden bosuitjes. Serveer de pindasoep met de groenten direct.
Oh dit klinkt lekker zeg!!! Weer eens wat anders dan sate saus (waar ik dol op ben haha), dus deze gaat vast in de smaak vallen!
Van deze pindasoep zul je zeker smullen!
Pingback: Makkelijke rendang - StudioKOOK
Pingback: Springrolls met garnalen (6 ingrediënten) - StudioKOOK
Pingback: Vegetarische pindasoep met geroosterde kikkererwten en rijstnoedels - StudioKOOK