Gefermenteerde tomatentapenade is super gezond en zo lekker! Combineer gefermenteerde tomaten met honing, tijm en pompoenpitten. Deze smaakcombinatie is echt top en de pompoenpitten maken het iets smeuïg en geven de tomatentapenade een lekkere bite.
Gefermenteerde tomatentapenade
Deze tomatentapenade is een super lekker en bijzonder recept. Je maakt het namelijk niet “gewone” tomaten, maar met gefermenteerde tomaten. Gefermenteerde tomaten hebben door het fermentatieproces een lichtzure en lekkere frisse smaak. Dit is perfect voor een lekkere, frisse tomatenspread of in dit geval een gefermenteerde tomatentapenade.
De frisse smaak combineer ik met een beetje honing en tijm. Echt een heerlijke toevoeging. Voeg niet te veel toe, maar de gefermenteerde tomaten zijn al zo lekker van zichzelf.
Voor wat smeuïgheid, een beetje binding en een lekkere bite voeg ik pompoenpitten toe. Ik vind pompoenpitten erg lekker, maar houd jij bijvoorbeeld meer van zonnebloempitten of cashewnoten, dan kun je deze ook gebruiken in plaats van de pompoenpitten.
Tomaten fermenteren
Om dit recept te kunnen maken heb je dus gefermenteerde tomaten nodig. Deze tomatentapenade is super snel en makkelijk om te maken, maar voor het fermenteren van tomaten moet je wat tijd nemen. Maar, vergis je niet: tomaten fermenteren kost een paar dagen, maar is helemaal niet moeilijk om te doen! Het recept voor gefermenteerde tomaten vind je hier:
Om deze tomatentapenade te maken heb je één heel recept nodig voor gefermenteerde tomaten (het bovenstaande), gemaakt uit ongeveer 450 gradem tomaten. Giet de gefermenteerde tomaten af als ze klaar zijn en doe ze in een maatbeker. Je houdt dan ongeveer 200 tot 300 milliliter aan tomaat over.
Gefermenteerde tomatentapenade met honing en tijm
Ingrediënten
- 1 recept voor gefermenteerde tomaten (zie tekst hierboven)
- 1 theelepel honing
- 4 takjes tijm
- 1½ eetlepel pompoenpitten
En verder:
- staafmixer (zie tip)
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een hoge (maat)beker. Zet de staafmixer erin en zet hem 2 of 3 keer aan, heel kort. Hak de ingrediënten tot een grove tomatentapenade.
- Bewaar de gefermenteerde tomatentapande in een schone pot. Lekker op geroosterde brood met olijfolie.