Hartig bakken • 50 minuten
Ingrediënten (3 à 4 pers.)
500 gram cherrytomaatjes
4 eetlepels balsamicoazijn, rood of wit
4 eetlepel suiker
4 plakjes bladerdeeg (of bladerdeeg op rol), ontdooid
50 gram feta
springvorm of ovenbestendige koekenpan.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit een ruime koekenpan met een klein scheutje boter of olie. Doe hier de cherrytomaten, balsamicoazijn en suiker in. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Pof de cherrytomaatjes ongeveer 15 tot 20 minuten.
Leg de plakjes op elkaar op een met bloem bestoven werkblad en rol deze uit tot een grote lap, zo groot als de springvorm of koekenpan die je wil gebruiken.
Gebruik je een springvorm? Vet deze dan in met boter of olie en doe de gepofte cherrytomaatjes erin. Dek de springvorm of koekenpan af met het bladerdeeg en stop de kantjes goed in. Bak de tomaten tarte tatin in de voorverwarmde oven.
Haal na 30 minuten de tarte tatin uit de oven. Het bladerdeeg is nu goudbruin en krokant. Leg een plat bord of snijplank op het bladerdeeg en keer de taart in één keer om. Denk om warm vocht wat uit de taart kan lopen. Haal de pan of de springvorm van het geheel af. De tomaatjes liggen nu bovenop. Verkruimel de feta boven de tomaten tarte tatin en serveer direct. Lekker met een frisse salade.
Tips
Ik vind deze tomaten tarte tatin al heerlijk zonder veel poespas, met alleen feta. Wil jij nog wat extra smaken toevoegen? Voeg dan eens wat gedroogde kruiden, bijvoorbeeld tijm of oregano, toe met de balsamicoazijn en suiker tijdens het poffen.
De feta voegt wat zout toe aan het gerecht. Je kunt dit ook vervangen door geitenkaas of grof zeezout.
Serveer de tomaten tarte tatin met feta als hoofdgerecht, met wat lekkere bijgerecht en brood. Maar, ook als bijgerecht misstaat deze tarte tatin niet.