Als je wel eens in Griekenland bent geweest heb je dit gerecht misschien wel eens gegeten: tirokafteri. Dit is een pittige feta salade of pittige feta dip uit Griekenland. Het is een heerlijke, lichte spread die licht pittig smaakt. Lekker bij (pita)brood of als bijgerecht bij de borrel of barbecue!
Tirokafteri
Tirokafteri is een Griekse feta spread of feta dip. Deze spread kun je ook vinden onder andere namen zoals: tirosalata, kopanisti, ktipito of htipiti. Deze voor deze feta dip worden verschillende ingrediënten gecombineerd met de traditionele Griekse feta kaas. Andere ingrediënten die in dit recept gaan, zijn: Griekse yoghurt, rode paprika, rode peper en knoflook.
Pittige feta dip
Feta dip is natuurlijk heerlijk! Deze opgeklopte feta dip of deze geroosterde olijven met feta dip heb je misschien al eens geprobeerd. Deze tirokafteri is weer een heel ander gerecht en daarom extra leuk om ook eens te proberen. Tirokafteri is een pittige feta dip. De pittige smaak komt door de toevoeging van rode peper. Deze rooster je, samen met de rode paprika, in de oven, voordat je deze verder verwerkt in het gerecht. Door het roosteren is de pittige smaak iets minder scherp en zeker gecombineerd met de rode paprika komen de zoete tonen naar boven. Perfect samen met de feta!
Griekse mezze
Deze tirokafteri wordt in Griekenland vaak geserveerd met andere Griekse mezze. Dit zijn kleine gerechten die je kunt delen. Andere voorbeelden van Griekse mezze die goed bij deze pittige feta dip passen zijn gemarineerde olijven, filodeegrolletjes met feta en muhammara.

Tirokafteri – Griekse pittige feta dip
Ingrediënten
- 200 gram feta
- 1 rode paprika
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook (in de schil)
- 3 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- peper en zout
Toppings:
- extra feta (ongeveer 2 eetlepels)
- olijven in plakjes gesneden
- partjes citroen
- verse peterselie
En verder:
- een hakmolentje of staafmixer
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de paprika in z'n geheel en doe in een kom, samen met de rode peper (ook in z'n geheel) en de tenen knoflook in de schil. Meng met de olijfolie en verder deze ingrediënten vervolgens over een bakplaat of in een ovenschaal. Zorg dat de paprika met de snijkant naar beneden ligt. Bestrooi met peper en zout. Rooster de paprika, de rode peper en de knoflook 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de groenten hierna uit de oven en laat even afkoelen. Doe intussen de feta, verbrokkeld of in grove blokjes gehakt, in het hakmolentje samen met Griekse yoghurt.
- Ontdoe de paprika van het groene steeltje en de zaadlijsten. Ontdoe ook de peper van het steeltje en de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika en de rode peper in grove stukken. Snijd de knoflook open en schep het zacht geworden vruchtvlees uit de schil. Doe paprika, de rode peper en de knoflook ook in het hakmolentje. Mix dit tot een gladde spread.
- Verdeel de tirokafteri over een mooi serveerbord. Verdeel hierover de extra feta, verbrokkeld, de plakjes olijven en de verse peterselie. Serveer met de citroenpartjes en wat vers brood. Eet smakelijk!