pastasalade met gerookte zalm

Pastasalade met gerookte zalm

Maaltijdsalade • 20 minuten


Ingrediënten (1 à 2 pers.)

100 gram pasta (penne)
100 gram ijsbergsla
100 gram gerookte zalm
½ rode ui
¼ komkommer
1 eetlepel kappertjes

Voor de ingelegde radijsjes
2 à 3 radijsjes
3 eetlepels azijn
1 eetlepel suiker

Voor de honing-mosterdvinaigrette
1 theelepel honing
1 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
peper en zout
± 15 gram fijngesneden, verse dille en eventueel wat extra als garnering

 

Bereidingswijze

Breng een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Voeg, wanneer het water kookt, de pasta toe en kook deze volgens de kooktijd van de verpakking gaar.

Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Meng de azijn en de suiker en roer door totdat de suiker vrijwel volledig is opgenomen en opgelost in de azijn. Voeg de radijsjes hier aan toe en zorg dat deze volledig onderstaan. Laat dit ongeveer 10 minuten staan.

Meng voor de honing-mosterdvinaigrette de honing, mosterd en de azijn met elkaar in een ruime kom waar je ook de pastasalade met gerookte zalm in wil maken. Roer dit los totdat dit goed met elkaar vermengd is. Breng alvast op smaak met peper en zout. Giet de olijfolie druppelsgewijs toe aan het azijnmengsel en blijf intussen goed één kant op roeren. Doe dit totdat alle olijfolie volledig is opgenomen door het azijnmengsel. Voeg de verse dille toe aan de honing-mosterdvinaigrette en zet apart tot gebruik.

Giet de gekookte pasta af en spoel deze goed koud. Giet vervolgens nogmaals af en laat goed uitlekken. Voeg de gekookte pasta alvast toe aan de vinaigrette.

Maak de groenten schoon en was deze indien nodig. Snijd de ijsbergsla fijn, de rode ui in ringen en de komkommer in plakjes. Voeg deze toe aan de pasta met de honing-mosterdvinaigrette. Snijd de gerookte zalm in stukjes en doe ook deze bij de salade. Verdeel de kappertjes en eventueel nog wat extra verse dille over de salade.

 

 

Tips

Gaat het toevoegen van de olijfolie toch te hard? Geen nood! Stop dan met het toevoegen van de olijfolie en roer vervolgens eerst goed door totdat de olijfolie is opgenomen. Voeg vervolgens weer wat olijfolie toe en meng deze ook éérst goed met het azijnmengsel. Herhaal dit totdat je vinaigrette klaar is.

Dit gerecht is een echte maaltijdsalade (1 persoon). Een makkelijk recept voor een snelle maaltijd als avondeten, maar ook als lunchgerecht. Daarnaast is deze pastasalade met gerookte zalm ook ideaal als bijgerecht (2 personen), bijvoorbeeld bij de BBQ.

Heb je last van pasta die aan elkaar plakt? Dit kun je al voorkomen tijdens het kookproces. Een veelgegeven tip is het toevoegen van olijfolie, maar helaas is dit geen garantie om het plakken te voorkomen. Voeg de pasta altijd pas toe als het water volledig kookt en roer hierna niet in het water. Wanneer je roert komt veel van het zetmeel uit de pasta vrij en dit zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken. Een beetje olijfolie na het koken en afgieten van de pasta helpt ook om plakken te voorkomen, maar dat is in dit recept niet nodig, omdat je de pasta meteen toevoegt aan de vinaigrette.

 

Misschien vind je dit ook lekker