Feta bladerdeeghapjes. Super lekker om te eten en zo makkelijk om te maken. Bladerdeeg vul je met een heerlijk mengsel van feta, honing, chili en olijven. Succes gegarandeerd, want dit is echt een top smaakcombinatie! Lekker als borrelhapje, maar ook heerlijk als lunchbroodje.
Feta bladerdeeghapjes
Feta bladerdeeghapjes, misschien heb je al eens gehoord van de combinatie feta en bladerdeeg. Samen maakt dit een heerlijk borrelhapje. Deze bladerdeeghapjes maak je met bladerdeeg uit de vriezer. Heb je bladerdeeg op rol? Dat kan ook! Maar, dan moet je het deeg nog wel even op maat snijden.
Met het bladerdeeg uit de vriezer gebruik je één plakje per hapje. Leg het deeg als een ruit voor je en leg de vulling in de lengte op het deeg. Vouw de twee buitenste punten naar binnen, over elkaar. Klaar is je feta bladerdeeghapje.
Als je het deeg op maat snijdt, kun je er ook voor kiezen om kleine bladerdeeghapjes te maken. Ook erg lekker. Dan verdeel je de vulling die je hebt over de kleinere stukjes deeg. De bereidingstijd blijft verder hetzelfde.
Bladerdeegbroodjes
Deze bladerdeeghapjes zijn geen “éénhapshapjes”. Ze hebben bijna het formaat van een broodje. Een lunchbroodje! Je kunt dit recept ook gebruiken om lekkere bladerdeegbroodje mee te maken. Het recept is hetzelfde, alleen je noemt het net even anders.
Fetavulling
Voor deze bladerdeeghapjes maak je een vulling van feta. Ontzettend lekker, want aan feta zit veel smaak. Feta is een beetje zoutig van smaak, wat goed combineert met honing. Daarbij is een beetje pit ook heerlijk. Hiervoor gebruik je chilisaus en als je wil ook nog chilivlokken. Door de honing en de chilisaus kun je de feta ook goed prakken tot een soepele vulling. Het hoeft geen gladde massa te zijn.
Meng verder ook nog za’atar door de fetavulling. Vul hier het deeg meer en leg er plakjes olijven ook. Ook zo heerlijk bij feta! Als laatste bestrijk je het deeg met eidooier en bestrooi je de bladerdeeghapjes met sesamzaadjes. Even afbakken en klaar zijn je heerlijke feta bladerdeeghapjes!
Feta bladerdeeghapjes met honing, chili en za’atar
Ingrediënten
- 5 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
- 200 gram feta (of witte kaas)
- 1½ eetlepel honing
- 1½ eetlepel zoete chilisaus
- 1 theelepel chilivlokken (optioneel)
- 2 theelepels za'atar
- 10 olijven (in plakjes)
- 1 eidooier
- sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de plakjes bladerdeeg op. Leg ze de op de bakplaat in ruitvorm, dus met een punt naar boven en een punt naar onder.
- Doe de feta in een kom, samen met de honing, de chilisaus, de chilivlokken en de za'atar. Prak dit tot alles gemengd is. Het hoeft geen glad, egaal mengsel te zijn. Verdeel de vulling, in de lengte, over de 5 plakjes bladerdeeg. Verdeel hier de plakjes olijf over.
- Vouw de twee buitenste punten van het bladerdeeg over de vulling en zorg dat de punten overlappen. Druk de punten goed op elkaar.
- Klop de eidooier los met een lepeltje water en bestrijk hier de bladerdeeghapjes mee. Bestrooi ze vervolgens met sesamzaadjes. Bak de bladerdeeghapjes 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer de feta bladerdeeghapjes lauwwarm. Eet smakelijk!