Uienstrudel met geitenkaas en balsamicosiroop

Uienstrudel met geitenkaas en balsamicosiroop

Vegetarisch hoofdgerecht • 50 minuten + 30 minuten in de oven


Ingrediënten (6 uienstrudel)

6 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
6 grote uien
125 gram zachte geitenkaas
5 eetlepels balsamicoazijn
5 eetlepels honing
3 gedroogde laurierblaadjes
½ bosje verse tijm
balsamicosiroop
eventueel: sesamzaadjes en eidooier

bakpapier

 

Bereidingswijze

Schil de uien en snijd de boven- en onderkant er vanaf. Snijd de uien in dunne (halve) ringen. Verwarm een ruime wok- of hapjespan met een klein beetje vetstof. Doe de uien hierin en bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur rondom aan.

Voeg de laurier toe en de ris de tijmblaadjes van de takjes en doe deze bij de uien. Zet het vuur lager en laat de uien 40 minuten langzaam bakken en karameliseren. Voeg het laatste kwartier de honing en de balsamicoazijn toe.

Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.

Verdeel in het midden over de gehele breedte van de plakjes bladerdeeg de zachte geitenkaas. Leg hierop de gekarameliseerde uien. Vouw de zijkanten over de vulling zodat er een rolletje ontstaat. Plak de twee zijden vast door één van beiden ietwat nat te maken met water en de andere zijde hierop te leggen. Druk voorzichtig wat aan en leg de uienstrudel vervolgens met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met alle plakjes bladerdeeg en alle vulling.

Bestrijk de uienstrudels eventueel nog met wat losgeklopte eidooier. Hierdoor gaat de uienstrudel mooi glimmen. Bestrooi het geheel met wat sesamzaadjes. Dit is ook optioneel.

Bak de uienstrudels 30 minuten af in de voorverwarmde oven.

Serveer de uienstrudel met geitenkaas direct, als deze nog warm is. Snijd eventueel dikke “plakjes” en besprenkel met wat balsamicosiroop.

 

Tips

Dit gerecht is een feestelijk hoofdgerecht tijdens het kerstdiner. Je kunt dit gerecht dan ook goed voorbereiden. Bereid deze uienstrudel met geitenkaas en balsamicosiroop tot het moment waarop het geheel afgebakken moet worden. Zet de uienstrudel in geheel voorbereid in de koelkast en bak pas als laatste af.

 

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Uienstrudel met geitenkaas en balsamicosiroop”

  1. Pingback: 22 x recepten zonder vlees - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.