Dip • 20 minuten
Ingrediënten
± 500 gram kikkererwten (blik, uitlekgewicht)
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels tahin
peper en zout
Voor de topping
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
olijfolie
verse platte peterselie
feta
sesamzaad
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe ongeveer 400 gram kikkererwten in een ruime blender of keukenmachine. Voeg hier de citroensap en de tahin aan toe en laat mixen. Mix de kikkererwten lang genoeg totdat er een glad mengsel ontstaat. Dit kan wel 10 minuten duren.
Meng de overige 100 gram kikkererwten met het komijnpoeder, paprikapoeder en 1 à 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Spreid de kikkererwten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 15 tot 20 minuten in voorverwarmde oven. Hussel halverwege goed door.
Breng de hummus op smaak met peper en zout en mix nogmaals goed door. Verdeel de hummus over een ruime kom. Strijk het geheel glad met een lepel, maar vorm daarna een soort spiraal over de hummus. Giet wat olijfolie over de hummus, wat peterselie, verkruimelde feta en wat sesamzaad.
Haal de geroousterde kikkererwten uit de oven en verdeel ook deze over de hummus. Serveer direct met brood.
Tips
Deze hummus past perfect op een tafel vol mezze. Dit zijn kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken, vergelijkbaar met Spaanse tapas en Italiaanse antipasti. Andere gerechten die niet misstaan op een tafel met mezze zijn falafel (of maak deze kroketjes van witte bonen) en tabouleh.
Gaat het mengen in de blender of mixer lastig? Je kunt een half kopje (lauwwarm) water toevoegen om het mixen opgang te helpen.
Pingback: Hapjes met hummus, radijs en bieslook - StudioKOOK
Pingback: Hummustoast met Srirachasaus, feta en komkommer - StudioKOOK
Pingback: Loaded hummus met pittige gehaktballetjes en geroosterde groenten - StudioKOOK