Zin in vegetarische wontons? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met dit makkelijke recept maak je zelf eenvoudig wontons met een vegetarische vulling op basis van tofu. Lekker! Maak er daarnaast een heerlijke chilidip bij om het compleet te maken.
Vegetarische wontons
Ik ben dol op wontons. Hier kun je mij echt wakker maken! Ik restaurants bestel ik ze steevast en natuurlijk ook met een avondje thuisbezorgd.nl. Maar, natuurlijk veel leuker en lekker is zelf maken! Met dit recept voor vegetarische wontons maak je zelf snel en makkelijk wontons. De vulling bevat niet te veel ingrediënten en met de stap voor stap uitleg voor het maken van wontons moet het vouwen ook goed komen.
Wat zijn wontons?
Wontons zijn kleine deeghapjes met een lekkere vulling. Wontons vinden hun oorsprong in de Chinese keuken. Bekende vulling zijn: varkensgehakt, garnalen of tofu. Ook wat betreft recepten en bereidingswijzen kun je veel kanten op. Ken je bijvoorbeeld wontonsoep? Hiervoor maak je een lekkere bouillon waarin je de wontons gaar kookt. Wontons kun je ook stomen in een stoommandje of stoompan, of bereidt ze in de koekenpan (ook met stoom) voor een krokante onderkant.
Hot & sour chilisaus
Voor erbij mag een lekkere dip niet ontbreken. Ik maak een szechuan hot & sour chilidip. Sihuan is een provincie in China en speelt een belangrijke rol in de Chinese keuken. De szechuanpeper komt hier vandaan en vind je terug in veel Chinese recepten.
Voor dit recepten gebruik in onder andere een lekkere chili olie en Chinkiang azijn. Deze twee ingrediënten geven de smaken pittig en zuur. Een ontzettend lekkere combinatie. Vind de smaakbalans en vul het recept aan met sesamolie, sojasaus en suiker. De hot & sour dip maakt de vegetarische wontons helemaal af!
Ingrediënten uitgelegd
Dit recept voor vegetarische wontons is niet moeilijk, maar wellicht bezoek je voor een aantal ingrediënten de toko. Vraag gerust aan een medewerker of deze je wil helpen de ingrediënten te verzamelen.
- Sojasaus. Sojasaus is een gefermenteerde saus op basis van sojabonen. De zout is erg zout en geeft veel smaak aan gerechten. Sojasaus wordt gebruikt is veel landen en veel Aziatische landen kennen hun eigen variant. Sojasaus is te koop in de supermarkt. Je kunt voor dit recept een basis sojasaus gebruiken.
- Sesamolie. De naam zegt het al. Sesamolie wordt geperst uit sesamzaadjes. De smaak kan afhangen van of de sesamzaadjes zijn gepeld of niet en of de sesamzaadjes zijn geroosterd of niet. Sesamolie smaakt nootachtig en de smaak is erg sterk. Sesamolie wordt niet of zelden gebruikt om in te bakken, maar wordt op het laatst aan een bereiding toegevoegd om extra smaak te geven. Sesamolie kun je kopen in de supermarkt.
- Chinkiang azijn. Ookwel zwarte rijstazijn genoemd. Deze azijn is scherp en zuur van smaak, maar ontzettend lekker. Echt een waardevolle toevoeging aan Chinese recepten. Kun je deze azijn niet vinden? Gebruik dan 1 eetlepel donkere balsamicoazijn en ½ eetlepel gewone azijn.
- Chili olie. Voor dit recept gebruik ik Chinese Lao Gan Ma chilisaus. Ook wel Crispy chili olie genoemd. Deze chili olie is pittig van smaak en bevat krokante chilivlokken. Kun je deze niet vinden bij de toko, dan kun je zelf een chili olie maken door een rode peper of chilivlokken op laat vuur te laten trekken in olie. Gebruik hiervoor een olie met een neutrale smaak zoals koolzaadolie. Een andere vervanger zou kunnen zijn: sambal. Maar, de smaak is niet helemaal hetzelfde.
- Oestersaus. Oestersaus wordt door bouillon, getrokken van oestersaus, lang in te koken tot je een dikke, bruine saus over houdt. Oestersaus is ontzettend smaakvol. Zout, maar ook ietwat zoet. Oestersaus is ook lekker om te gebruiken als woksaus. Je kunt oestersaus kopen bij de supermarkt.
Vegetarische wontons met Sihuan hot & sour chilisaus
Ingrediënten
Voor de vegetarische wontons
- 1 pakje wontonvellen (ongeveer 35 tot 40 stuks)
- 100 gram fijngesneden spitskool
- 75 gram geraspte wortel
- 200 gram tofu
- 1 bosui
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel chilivlokken (optioneel)
- peper en zout
Voor de Sihuan hot & sour chilisaus
- 3 eetlepels chiliolie (Lao Ga Ma crispy chili olie)
- 1½ eetlepel Chinkiang azijn (zwarte rijstazijn)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels suiker
- 1 fijngesneden bosui
En verder
- bakpapier
- een stoommandje of stoompan (geen stoompan? zie tips!)
- keukenpapier
Instructies
- Zorg dat de wontonvellen op kamertemperatuur zijn. Je kunt wontonvellen zelf maken of kant-en-klaar kopen bij de supermarkt of de toko.
- Laat de tofu goed uitlekken. Leg een paar velletjes keukenpapier op een bord, leg hier de tofu op en dek af met nog een paar velletjes keukenpapier. Zet hierop vervolgens iets zwaars zoals een ovenschaal. Op deze manier druk je al het vocht goed uit de tofu. Laat de tofu zo 15 tot 30 minuten staan.
- Maak intussen de rest van de vulling. Meng de fijngesneden spitskool met de geraspte wortel. Snijd de bosui ook fijn en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg de smaakmakers, de oestersaus, sesamolie, sojasaus en chilivlokken, toe aan de groenten.
- Prak de tofu fijn met een vork. Je kunt de tofu ook heel fijn snijden. Voeg de tofu toe aan de groenten. Meng het geheel goed door.
- Vul de wontons. Leg een wonton vel voor je neer met een punt naar boven. Leg in het midden een theelepel van de vegetarische vulling. Maak de bovenste randen een beetje nat met water en vouw de onderkant over de vulling heen. Plak de randen goed vast en zorg dat er zo min mogelijk lucht in de wonton zit. Trek nu de twee buitenste punten naar beneden en vouw deze over elkaar. Plak ook weer goed vast met en beetje water en druk goed aan. De uitgebreide omschrijving om wontons te vouwen vind je hier (klik).
- Verwarm een pan met water die groot genoeg is om een stoommandje op te zetten. Een speciale stoompan gebruiken kan ook. Leg een stukje bakpapier dat precies groot genoeg is om de bodem van het stoommandje of de stoominzet te bedekken in het mandje of de inzet. Leg hierop de wontons. Maak het stoommandje niet overvol en leg de wonton bij voorkeur niet tegen elkaar. Dek het stoommandje of de stoompan af en stoom de wontons in 10 minuten gaar.
- Meng in tussen alle ingrediënten voor de Sihuan hot & sour chilisaus. Snijd de bosui fijn en meng deze ook door de chilisaus. Je kunt de bosui ook als laatste over de wontons strooien.
- Leg de wontons op een schaal en besprenkel met de chilisaus en de bosui. Serveer de wontons direct.
Alleen de oesters vind ik niet vegetarisch