wontons vouwen

Wontons vouwen – zo doe je dat!

Maak jij wel eens zelf wontons? Lekker in soep, gestoomd of bereid in de koekenpan. Wontons vouwen lijkt misschien ingevuld, maar met deze stap-voor-stap uitleg wordt wordt wontons vouwen een eitje!Wat zijn wontons?

Wontons zijn kleine deeghapjes. Wontons zijn onderdeel van de Chinese keuken. Een stukje deeg vul je met bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Ze worden verwerkt in soep, maar je kunt ze ook stomen of bereiden in de pan.


Wontons vouwen

De vulling van een wonton wordt zorgvuldig in het deeg gevouwen. Het is belangrijk dat ze wontons goed dichtgemaakt worden, zodat er tijdens de bereiding geen vulling kan ontsnappen of vocht in de de vulling kan trekken. Dit beïnvloed de smaak.

Voor het vouwen van wontons zijn verschillende methoden. In dit artikel laat ik je één van de opties zien. Deze vouwtechniek is niet moeilijk, maar mooi om te zien. Daarnaast heeft het deeg op deze manier een gelijkmatige dikte zodat hij gelijkmatig gaar wordt.


Wontons bereiden

Wontons bereiden kan op verschillende manier. Een bekend gerecht met wontons is: wontonsoep. Maak een lekkere bouillon waarin je vervolgens de wontons gaar kookt. Andere opties zijn:

 • stomen in een stoommandje of met een stoompan
 • bereiding in de koekenpan
wontons vouwen

Wontons vouwen – zo doe je dat!

Wontons vouwen is niet zo moeilijk als het lijkt met deze eenvoudige stap-voor-stap uitleg.
5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees

Ingrediënten
  

 • wontonvellen (te koop bij de toko, maar je kunt ze ook zelf maken)
 • vulling naar keuze
 • bakje met water
 • een vochtige theedoek of een vochtig stuk keukenpapier om uitdrogen tegen te gaan

Instructies
 

 • Wonton vellen zijn vierkant. Maak je ze zelf, snijd ze dan eerst op maat. Leg een wontonvel met een punt naar boven voor je neer. Leg een klein beetje vulling in het midden van het wontonvel.
  wontons vouwen
 • Maak de bovenste twee zijden nat. Dit zijn de plakranden. Vouw nu de onderste driehoekige kant over de vulling en plak de naden goed op de plakranden. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de wonton te krijgen. Probeer de vulling zo goed mogelijk op z'n plaats te houden. Druk de naden goed aan. Is er nog ergens een gaatje? Plak dit dicht met wat extra water.
 • Trek de buitenste punten nu naar beneden zodat er een kleine vouw in het middelste deel, waar de vulling zich bevindt, ontstaat. Het bovenste punten zal een beetje naar je toe kantelen. Vorm dit net zo lang totdat de onderste twee punten elkaar kunnen raken.
  Wontons vouwen
 • Vouw de twee punten nu over elkaar heen en plak dit vast met wat water. Druk de twee punten goed aan elkaar vast. Houd eventueel even vast zodat ze niet terug kunnen vormen, maar goed plakken.
 • Om uitdroging tijdens het vouwen van wontons te voorkomen, kun je ze bewaren onder een vochtige theedoek of keukenpapiertje.
  wontons vouwen

Notities

Heb je het deeg van de wontons zelf gemaakt of is het koelvers? Dan kun je wontons met vulling en al invriezen. Handig voor later! Je hoeft ze niet te ontdooien voor het bereiden. Je kunt ze helaas niet invriezen als je deeg uit de vriezer hebt gebruikt. 
Om te wontons te bereiden kun je ze 10 minuten stomen in een stoommandje of in een stoompan.
Trefwoord Kooktechniek

2 reacties op “Wontons vouwen – zo doe je dat!”

 1. We hebben hier op dit kleine winkelcentrum in Emmen sinds kort een Thaise toko. Super blij mee. Ik had het deeg voor dumplings zelf gemaakt, maar was te dik. Voor die 2 euro wontons gekocht. Gehakt vulling gemaakt frituren en stomen.
  Dank je voor die super uitleg met goede foto’s!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating