vispastei met makreel en spinazie Demi Hageman StudioKOOK

Vispastei met makreel, spinazie en doperwtjes

Hoofdgerecht met vis | 20 minuten (+ 30 minuten oventijd)


Ingrediënten (4 personen vispastei met makreel)

3 x 125 gram makreel (blik)
200 gram verse bladspinazie
150 gram doperwtjes
3 eetlepels bloem
1 eetlepel boter (+ extra)
750 milliliter visbouillon, afgekoeld
125 gram crème fraîche
1 x bladerdeeg op rol
2 uien
2 teentjes knoflook
1 eidooier
zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit een ruime hapjespan op het vuur met een beetje boter. Fruit de ui en de knoflook hierin aan. Voeg de eetlepel boter toe, laat smelten en doe de bloem bij de ui en de knoflook. Roer de bloem erdoor en bak even mee.

Zet het vuur lager en schenk de visbouillon beetje bij beetje in de hapjespan terwijl je het geheel goed door roert. Doe dit totdat alle bouillon gebruikt is. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 5 minuutjes pruttelen.

Was intussen de bladspinazie. Voeg deze toe aan de saus van de vispastei en laat geleidelijk aan slinken. Roer het geheel tussentijds door. Als alle spinazie geslonken is voeg je de doperwtjes toe aan de vulling van de vispastei. Giet de makreel af en voeg deze ook toe. Roer het geheel goed door. De vulling is nu klaar.

Neem een ovenschaal en vet deze in, maar laat de randen vrij van vetstof. Schep de vulling in de ovenschaal. Klop de eidooier los en strijk hiervan een beetje op de randen van de ovenschaal.

Snijd het bladerdeeg op 2 of 3 plekken in zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Dek de vispastei af met het bladerdeeg en druk de randen goed aan. De eidooier zorgt ervoor dat het bladerdeeg blijft plakken. Bestrijk ook de bovenkant van het deeg met een dun laagje eidooier. Dit zorgt voor een mooie afwerking van de vispastei.

Bak de vispastei met makreel en spinazie 30 minuten in de voorverwarmde oven. De vispastei is zo heerlijk, maar smaak ook goed in combinatie met wat aardappelpuree of rijst.

Tips

Ik heb altijd doperwtjes in de vriezer. Deze zijn vaak verpakt in een grote zak en hiervan kun je dus goed een afgepaste portie gebruiken. Deze doperwtjes uit de vriezer zijn ook geschikt om te gebruiken in deze vispastei met makreel en spinazie. Je hoeft ze van te voren niet koken of te ontdooien.
Gebruik je liever doperwtjes uit een potje? Ook hiervoor geldt dat je ze niet hoeft te koken van te voren, maar giet ze wel even af.

Dit recept is geschikt voor één grote vispastei. Maar, je kunt ook 4 of 6 eenpersoons pasteitjes bakken. Giet hiervoor de vulling in ovenvaste kommen of ramequins, dek ze af met wat bladerdeeg en bak vispasteitjes af in de oven. De bereidingstijd blijft verder hetzelfde.

3 reacties op “Vispastei met makreel, spinazie en doperwtjes”

  1. Pingback: Risi e bisi met zalm - StudioKOOK

  2. Pingback: Mac 'n cheese met zalm en courgette - StudioKOOK

  3. Pingback: Seizoensgroenten van mei: doperwten, kropsla en spitskool - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.