Seizoensgroenten van mei: doperwten, kropsla en spitskool

Koken volgens het seizoen heeft veel voordelen. Het is goedkoper, beter voor het milieu en de smaak van de groenten is op z’n best! In dit artikel licht ik een aantal seizoensgroenten van mei uit: doperwten, kropsla (ofwel: botersla) en spitskool.


Seizoensgroenten van mei

De maand mei zit boordevol lichte groenten die ons een heerlijk voorjaarsgevoel geven. Het is tijd voor lichte recepten met frisse smaken. De seizoensgroenten van mei sluiten hier volledig bij aan. Denk aan: wortel, andijvie, spinazie, radijsjes, asperges en bloemkool. Drie nieuwe groenten behandelen we in dit artikel: doperwtjes; een echte alleskunner, kropsla (ofwel: botersla); de ideale basis voor elke salade, en spitskool; een zachte, zomerse koolsoort.


Doperwten

Doperwten passen in bijna elk gerecht. Je kunt ze eenvoudig toevoegen aan een bereiding voor wat extra vitamines. Ik gebruik bij voorkeur doperwtjes uit de vriezer. Deze behouden hun bite beter en hebben een lekkere zoete smaak.

Combineer doperwten met: spek, rijst, crème fraîche, ui, prei, zalm, munt, kerrie, yoghurt, pitte kazen, ham, kip, spinazie, asperges.
Recepten met doperwten:


Kropsla, ofwel: botersla

Kropsla is een bekend slasoort en vormt dan ook voor veel salades een goede basis. De smaak van kropsla is (boter)zacht), maar toch fris. Wil je iets anders doen met kropsla? Gebruik hem dan als vulling voor een sandwich of onder een burger. Of maak er een keer soep van!

Combineer kropsla met: ansjovis, ei, radijs, yoghurt, azijn, tuinkruiden, kaas, appel, spek, tomaat, ui, zalm, kip, mosterd.
Recepten met kropsla:

botersla met rivierkreeftjes
Botersla met rivierkreeftjes, een gekookt eitje en romige dressing


Spitskool

Spitskool, ik ben er dol op. Deze groenten kun je zowel bereid als rauw eten. Verwerk hem bijvoorbeeld in nasi of een koolschotel of geef elke salade een frisse bite met fijngesneden spitskool door het geheel. Het is een voedzame groenten en bevat veel vezels.

Combineer spitskool met: mosterd, kip, crème fraîche, peper, bacon of spek, appels, ui, wortel, peterselie, dille, mayonaise, aardappel, bosui, radijs, wild, varkensvlees.
Recepten met spitskool:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *