witte bonensalade

Witte bonensalade met tomaat en chorizo

Voedzaam, maar niet te zwaar op de maag. Rijke smaken, maar toch fris. Verse ingrediënten die perfect combineren met producten uit de voorraadkast. Deze witte bonensalade met tomaat en chorizo heeft het allemaal! De volle smaak van de pittige chorizo en de romige witte bonen passen perfect bij de verse tomaat en de frisse dressing van verse kruiden. Wat wil je nog meer?



Witte bonensalade met tomaat en chorizo

Een salade zonder sla of andere bladgroenten kan prima! Deze witte bonensalade is hier een perfect voorbeeld van. De witte bonen vormen de basis van het gerecht en geven het geheel meteen de body die een salade nodig heeft. Dat in combinatie met de chorizo, de tomaat en een zelfgemaakte dressing van verse kruiden en kappertjes maken dit gerecht tot een echte maaltijdsalade. Voeg wat extra spanning toe aan de salade door 2 bereiden te geven aan de witte bonen. De eerste bereiding: aangemaakt met de dressing, de tweede bereiding: rooster een deel van de witte bonen in de oven zodat ze lekker knapperig worden.


Maak hem op de BBQ!

Deze salade is geschikt voor verschillende doeleinden. Eet hem als maaltijdsalade, eet de restjes de volgende dag voor een voedzame lunch, of serveer hem als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij de BBQ! Het leuke van deze witte bonensalade is dat je hem op de barbecue kunt bereiden. Halveer de tomaten en grill ze op de BBQ. Leg de plakjes chorizo en wat sneetjes brood ernaast zodat ze ietwat knapperig kunnen worden. Even husselen met de witte bonen en de dressing en je salade is klaar!

witte bonensalade

Witte bonensalade met tomaat en chorizo

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte bonen (blik)
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 75 gram chorizo

Voor de dressing

  • 1 bos verse peterselie
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel mosterd
  • 2 eetlepels kappertjes
  • peper en zout

Voor erbij

  • een aantal sneetjes stokbrood, gegrild

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Spoel de witte bonen af onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Was de tomaten en halveer deze. Maak de rode ui schoon en snipper deze fijn. Ontdoe de chorizo van het vel en snijd deze in plakken.
  • Maak de dressing. Snijd de steeltjes van de verse peterselie en doe het blad in een staafmixermolentje. Voeg hier ook de olijfolie, balsamicoazijn, honing, mosterd en de kappertjes aan toe. Mix het geheel tot een gladde dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
    Bij het ontbreken van een staafmixermolen, kun je de dressing fijnmalen met een staafmixer in een hoge (maat)beker). Heb je helemaal geen staafmixer tot je beschikking, dan kun je alle ingrediënten met de hand fijnhakken en vervolgens mengen met de vloeibare ingrediënten.
  • Meng 1 of 2 eetlepels van de dressing met ongeveer ⅓ van de witte bonen. Verdeel de witte bonen over een met bakpapier beklede bakplaat, leg de tomaten (met de snijkant omhoog) en de plakjes chorizo ernaast zodat niets overlapt, en rooster het geheel 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Meng de rest van de dressing met de overige witte bonen en de rode ui. Verdeel de witte bonensalade over een serveerschaal. Verdeel hierover de tomaten en de plakjes chorizo en als laatst de geroosterde witte bonen.

Notities

Wil je nog sneller klaar zijn? Kies ervoor om de witte bonen niet te roosteren in de oven, verwerk de tomaten rauw in de witte bonensalade en bak de plakjes chorizo even in de koekenpan.
Trefwoord Barbecue, Maaltijdsalade, Makkelijk, Snel