caesar salad caesar salade recept

Caesar salad recept – traditionele Caesar salade

Caesar salad of Caesar salade, dit klassieke gerecht ken je vast wel! De Caesar salad kom je erg vaak tegen. Bijvoorbeeld in restaurants, als kant-en-klaar maaltijd of in allerlei varianten op het klassieke gerecht (bijvoorbeeld Caesar salad wraps (klik!). De Caesar salade maken is helemaal niet moeilijk maar wel ontzettend lekker. Deze klassieker is niet voor niets zo bekend en succesvol!



Caesar salad

De Caesar salad is een bekende salade en is ontstaan door improvisatie. De chefkok Cesare Cardini, werkzaam in een restaurant net over de grens vanuit Amerika, naar Mexico, had een voorraadtekort en maakte met de ingrediënten die hij wél in huis had een salade. Met simpele ingrediënten zoals o.a. bindsla, croutons, knoflook, ansjovis en Parmezaanse kaas maakte hij de salade én een heerlijke dressing. Gasten kwamen speciaal voor deze uit nood geboren salade terug naar het restaurant en zo vind deze klassieke salade zijn oorsprong.

De Caesar salade (of: caesar salad) is dus vernoemd naar Cesare Cardini en niet naar Julius Caesar.


Caesar salade maken

De Caesar salade is een eenvoudig recept, maar bevat heerlijke ingrediënten die samen een smaakvol geheel vormen. De basis bestaat in ieder geval uit: bindsla, Parmezaanse kaas, knoflook, croutons, ansjovis, olijfolie en citroensap. Vandaag de dag zijn er tal van variaties te bedenken op het klassieke recepten. Zo worden andere ingrediënten zoals kip, spek of bacon en tomaat.


Caesar salad recept

De basis voor dit klassieke recept is simpel. De bindsla is een stevige slasoort en is lekker knapperig. De croutons zijn onmisbaar in dit recept en ook erg makkelijk om te maken. Koop dus vooral geen kant-en-klare croutons! Maar, maak ze lekker zelf door brood met wat olijfolie, peper en zout te roosteren in de oven.

De specifieke dressing voor deze klassieke salade is echt onmisbaar. De dressing bestaat uit mayonaise, ansjovis, mosterd, een beetje suiker, citroen en olijfolie. De smaak van de dressing vrij sterk, maar juist daarom heeft deze salade niet veel poespas nodig. Zorg voor goede en verse ingrediënten en laat de smaak van de dressing spreken.

Het recept voor Caesar salad dressing vind hier. Omdat er ansjovis in de dressing zit, is dit recept niet vegetarisch. Wil je een vegetarische Caesar salade maken, dan kun je de ansjovis uit het recept laten of in de winkel kijken voor een kant-en-klare dressing die wél vegetarisch is.

caesar salad caesar salade recept

Caesar salad recept

De Caesar salad maken is helemaal niet moeilijk maar wel ontzettend lekker. Lekker met bindsla, croutons, citroen en Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kropjes bindsla
  • 3 dikke sneetjes brood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • 10 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)

Voor de dressing:

  • eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel fijngesneden ansjovis (ongeveer 3 kleine filets of gebruikt puree uit een tube)
  • sap van een ½ citroen
  • ½ theelepel mosterd
  • ¼ theelepel suiker
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de sneetjes brood in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster het brood 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de buitenkant krokant is.
  • Snijd de harde onderkantjes van de kropjes bindsla en snijd de sla verder in grove stukken. Verdeel de sla over een serveer bord. Verdeel hier de Parmezaanse kaas en de verse croutons over.
  • Meng voor de dressing alle ingrediënten met elkaar en breng op smaak met wat peper. Verdeel de dressing over de salade. Serveer met wat extra partjes citroen. Eet smakelijk!

Notities

Deze makkelijke Caesar salade kun je à la minute bereiden. Dan is het ook het lekkerst. 
Wil je dit recept tot bijvoorbeeld een half uur van te voren klaar zetten? Maak dan het bord op met de bindsla en de Parmezaanse kaas, maar houd de croutons en de dressing nog even apart. De sla en de croutons worden namelijk zacht wanneer je deze mengt met de dressing. 
Schenk de dressing en verdeel croutons pas op op het laatste moment over de salade.
Trefwoord Makkelijk, Snel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating