shirazi salade

Shirazi salade – Perzische salade met komkommer, tomaat en rode ui

Shirazi salade, een Perzische salade met heerlijke, frisse smaken. Shirazi salad of shirazi salade maak je met komkommer, tomaat en rode ui. Deze groenten zijn allemaal erg fijn gesneden en vormen de basis voor de salade. Daar voeg je verse kruiden, limoen en sumac aan toe als smaakmakers. Wanneer zet jij dit recept op het menu?



Shirazi salade

Shirazi salade is een Perzische salade met tomaat, komkommer en rode ui. Shirazi salade of shirazi salad is afkomstig uit het zuiden van Iran. Deze salade bestaat voornamelijk uit groenten en een aantal smaakmakers.

De komkommer, tomaat en rode ui worden in fijne blokjes gesneden van allemaal dezelfde grootte. Als smaakmakers worden verse munt, verse peterselie, limoensap en sumac veel gebruikt. Shirazi salade is een bijgerecht. Je kunt er dus bijvoorbeeld rijst of brood bij serveren.


Perzische salade

Shirazi salade is een Perzische salade, afkomstig uit het Midden-Oosten dus. De Midden-Oosterse keuken kent nog veel meer lekkere gerechten zoals tabouleh, hummus, köfte en labneh. Meer heerlijke gerechten om deze frisse, Perzische salade mee te combineren!


Komkommersalade

Eén van de voornaamste ingrediënten is komkommer. Een heerlijke, frisse groenten. En dat proef je terug! Het basisrecept voor komkommersalade, met een lekkere yoghurtdressing, kende je misschien al. Maar met dit nieuwe recept uit de Midden-Oosterse keuken in je repertoire kun je vanaf nu lekker variëren!

De komkommer combineer je met tomaat. Ook fijngesneden. Zo krijgt de salade een mooie structuur. Voor de rode ui geldt hetzelfde. De rode ui voegt iets scherps toe aan de zachte en frisse smaak van de tomaat en de komkommer. Zo zijn de smaken mooi in balans.


Smaakmakers

Nadat je de heerlijke basis voor deze shirazi salade hebt gemaakt, is het tijd om wat smaakmakers toe te voegen. Hiervoor gebruik je verse kruiden. Ontzettend lekker en ze voegen zoveel smaak toe! Ik kies voor verse peterselie en verse munt. Daarnaast gebruik je olijfolie en limoensap om de salade aan te maken. Dit is dus eigenlijk de dressing.

Als je de salade hebt verdeelt in een mooie serveerschaal, bestrooi je het gerecht met sumac. Sumac is een specerij dat wordt gemaakt van kleine, rode, ietwat zure besjes. Deze zijn gedroogd en fijngemalen. De sumac geeft de salade nog een friszure touch. Erg lekker!

shirazi salade

Shirazi salade – Perzische salade van komkommer, tomaat en rode ui

Shirazi salade, een Perzische salade met heerlijke, frisse smaken. Shirazi salad of shirazi salade maak je met komkommer, tomaat en rode ui.
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosters, Perzisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 komkommer
  • 5 tomaten
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap (vers)
  • ½ bosje verse munt (de blaadjes)
  • ½ bosje verse peterselie (de blaadjes)
  • 2 theelepels sumac

Instructies
 

  • Was de groenten en maak ze schoon. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Snijd de tomaat in parten en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd vervolgens in kleine blokjes, in dezelfde grootte als de komkommerblokjes. Schil de ui en snipper deze fijn. Meng de komkommer, de tomaat en de rode ui met elkaar.
  • Was de verse munt en peterselie en dep droog. Snijd de munt en peterselie fijn en meng dit met de shirazi salade. Voeg de olijfolie en het limoensap toe en meng goed door.
  • Verdeel de shirazi salade in een mooie serveerschaal en bestrooi met de sumac. Serveer direct. Eet smakelijk!

Notities

Je kunt de salade ook voorbereiden. Max. één dag van te voren. Bewaar de shirazi salade dan in de koelkast. Bestrooi de salade pas vlak voor serveren met sumac.
Trefwoord Gezond, Glutenvrij, Makkelijk, Snel, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating