cheesecake met yoghurt en passievrucht

Cheesecake met yoghurt en passievrucht (geen oven nodig!)

Bakken • 30 minuten + opstijven


Ingrediënten 

200 gram bastognekoeken
75 gram roomboter
250 ml yoghurt
125 ml slagroom
3 eetlepels suiker
3 blaadjes gelatine
6 passievruchten
(kleine) springvorm
eventueel: mixer (zie tips)
eventueel: bakpapier (zie tips)

 

Bereidingswijze

Smelt de roomboter op laag vuur. Maal intussen de bastogne koekjes fijn in de mixer. Als de koekjes grove kruimel zijn, voeg je de boter toe en laat nogmaals draaien totdat de boter en de koekjes een geheel vormen. Bekleed de springvorm met bakpapier en stort hierin het koekjesmengsel. Druk dit mengsel ook tegen de randen zodat er overal een beetje van het mengsel zit en deze een opstaande rand voor vulling vormt. Zet dit in de koelkast terwijl je de yoghurtvulling maakt.

Doe de blaadjes gelatine in koud water en laat deze ongeveer 5 minuten weken. Klop de slagroom luchtig samen met de suiker en met dit lepel voor lepel met dit yoghurt. Dit maakt het mengen makkelijker dan wanneer je de slagroom in één keer toevoegt.

Haal de gelatine uit het water en knijp de blaadjes goed uit. Doe ze in een klein pannetje samen met 5 eetlepels water. Verwarm dit, maar laat het niet koken. Verwarm de gelatine tot het volledig is opgelost in het water. Voeg dit water met gelatine toe aan de yoghurtvulling. Haal de koekjesbodem uit de koelkast en giet hier de yoghurtvulling in. Strijk de bovenkant glad en zet vervolgens terug in de koelkast. Laat de cheesecake 3 uur of langer opstijven.

Haal de cheesecake na het opstijven uit de koelkast. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees bovenop de yoghurt vulling. Serveer de cheesecake met yoghurt en passievrucht direct. Een stukje bewaren? Doe dit dat in de koelkast.

 

Tips

Is jouw mixer iets te klein voor de hoeveelheid koekjes? Maal en meng het koekjes mengsel dan in twee delen.

Wil je de koekjesbodem helemaal zonder mixer maken? Dat kan! Doe de koekjes in een hersluitbaar boterhammenzakje, probeer zo min mogelijk lucht in het zakje te laten, en breek de koekjes met bijvoorbeeld een pan tot er kruimels ontstaan. Meng vervolgens in een ruime kom de gesmolten boter door de koekruimels. Verwerk het koekjesmengsel verder volgens het recept.

Door het bekleden van de springvorm met bakpapier hoef je de vorm niet in te vetten voor gebruik. Het invetten met boter zou het lossen van de cheesecake met yoghurt en passievrucht zelf iets moeilijker maken doordat de boter opstijft wordt in de koelkast. Ik bekleed een springvorm met bakpapier als volgt:
1.) Haal de rand van de bodem en leg op de bodem een stukje bakpapier. Doe de rand vervolgens terug op de bodem met het bakpapier ertussen en zet deze vast.
2.) Knip een brede strook bakpapier zolang als de omtrek van de binnenkant van de springvorm + 2 centimeter. Rol deze grof op en rol deze vervolgens weer uit in de springvorm. Druk goed naar buiten en schuif eventueel nog wat vast tussen de bodem en de rand van de springvorm.

 

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Cheesecake met yoghurt en passievrucht (geen oven nodig!)”

  1. Pingback: Bosvruchtenmousse met kokos - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.