Labneh maken, heb jij dat wel eens gedaan? Labneh, betekent in het Arabisch: yoghurt, is een dikke, hartige yoghurtdip die ontzettend makkelijk zelf te maken is! In dit recept lees je hoe én hoe je deze Arabische dip afmaakt met lekkere toppings.
Wat is labneh?
Labneh is een dikke, uitgelekte yoghurt. Labneh betekent is het Arabisch ook: yoghurt. Labneh maken doe je door een dikke yoghurt, bijvoorbeeld Griekse yoghurt, een paar uur tot een nacht te laten uitlekken in een theedoek en ik een fijne zeef. Het vocht druppelt hierdoor uit de yoghurt en deze wordt hierdoor dikker.
Wat is het verschil tussen labneh en hangop?
Hangop ken je misschien ook wel. Hangop is een Hollands zuivelproduct. Hangop wordt ook gemaakt door yoghurt uit te laten lekken waardoor de yoghurt dikker wordt. Voor hangop kun je ook bijvoorbeeld kwark gebruiken.
Het verschil tussen labneh en hangop is dat labneh traditioneel wordt gemengd met zout en een lekkere olijfolie om deze op smaak te brengen. Labneh wordt dus op een hartige manier gegeten. Labneh wordt ook vaak gegeten met groenten ernaast of erop.
Hangop wordt veelal geserveerd als toetje of dessert met fruit of jam. Een Hollands toetje dus!
Mezze recepten
Labneh past heel goed op een tafel vol met lekkere mezze gerechten. Mezze zijn gerechtjes uit de Mediterrane keuken. Ze zijn vaak klein van stuk en zijn heel geschikt op te delen. Super gezellig dus en ideaal voor een gezellig diner met vrienden of familie!
Wil jij heerlijke mezze gerechten maken, probeer dan ook eens de volgende gerechten:
- Gemarineerde olijven met knoflook en peterselie
- Geroosterde olijven met citroen, tijm en feta dip
- Oosterse garnalencocktail met avocado
- Gefrituurde artisjok hapjes met honing-mosterddip
- Naanbrood met hummus, artisjok en avocado
- Bruschetta burrata, artisjok, kappertjes en basilicum
Labneh zelf maken – met sumak, granaatappel, pistachenootjes en olijfolie
Ingrediënten
- 500 gram Griekse yoghurt
- olijfolie
- 1 snuf zout
Voor de toppings:
- ½ komkommer
- 40 gram granaatappelpitjes (ongeveer 5 eetlepels)
- 1 handje gepelde pistachenootjes
- olijfolie
- 3 eetlepels sumak
En verder:
- schone theedoek
- een fijne zeef of vergiet
- een grote kom
Instructies
- Hang de fijne zeef of het vergiet in de grote kom. Zorg ervoor dat de zeef de bodem van de kom niet raakt.Leg de schone theedoek in de zeef. Doe hier de Griekse yoghurt in. Laat de yoghurt zo 4 uur tot een nacht in de koelkast staan.
- Haal de labneh uit de koelkast. Veel vocht is uit de yoghurt getrokken en de yoghurt is nu dikker: labneh. Het vocht is in de grote kom gedruppelt, maar het kan ook zijn dat het vocht in de theedoek is getrokken. De theedoek is dan dus vochtig, maar je ziet geen tot weinig vocht op de bodem van de kom. Dat is prima, als de yoghurt maar lekker dik is geworden.
- Doe de labneh in een ruim bord en breng op smaak met een snufje zout.
- Was de komkommer, snijd deze in de lengte in vieren en ontdoe van de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in hele fijne blokjes.
- Verdeel de labneh over een mooie serveerschaal. Verdeel de blokjes komkommer vervolgens, samen met de granaatappelpitjes en de pistachenootjes over de labneh. Druppel 3 of 4 eetlepels lekkere olijfolie over de labneh en bestrooi vervolgens met de sumak. Serveer met brood of toastjes. Eet smakelijk!