mascarponemousse

Basisrecept voor mascarponemousse

Nagerecht • 20 minuten + opstijven


Ingrediënten (500 ml)

125 gram mascarpone
1 eidooier
25 gram suiker
125 ml slagroom

 

Bereidingswijze

Zet twee ruime kommen klaar. Verdeel hierover de suiker. Doe in de ene kom met suiker de eidooier en in de andere kom met suiker de slagroom.

Klop met een mixer de eidooier met de suiker luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Je kunt zien dat de eidooier luchtig is geklopt als de hoeveelheid minimaal is verdubbeld en het eigeel lichter tot wit is geworden. Voeg de helft van de mascarpone toe aan de eidooier en klop nogmaals met de mixer totdat de mascarpone goed vermengd is. Voeg hierna de rest van de mascarpone toe en meng met een spatel met de hand door het mengsel. Zet apart tot verder gebruik.

Klop ook de slagroom met suiker helemaal luchtig. Voeg een beetje toe aan het mascarponemengsel en meng goed door totdat dit helemaal is opgenomen. Dit noem je familie maken. Voeg hierna de rest toe, eventueel beetje bij beetje, en meng het geheel goed door.

Laat de mascarponemousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast voor gebruik.

 

Tips

Zorg dat het geheel luchtig blijft wanneer je de mengsels met elkaar mengt. Dit doe je door niet te hard te roeren, maar een aantal grote, luchtige slagen te maken totdat het geheel gemengd is.

Dit basisrecept voor mascarponemousse is lekker als nagerecht, maar kun je ook goed combineren in andere zoete gerechten zoals gebak.

Benieuwd naar meer nagerechten? Alle recepten voor desserts vind je hier.

6 reacties op “Basisrecept voor mascarponemousse”

 1. Pingback: Cheesecake met yoghurt en passievrucht (geen oven nodig!) - StudioKOOK

 2. Pingback: Bosvruchtenmousse met kokos - StudioKOOK

 3. Pingback: Makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden - StudioKOOK

 4. Pingback: Choco-tiramisu cupcakes - StudioKOOK

 5. Michael Lieffering

  Hallo StudioKook,
  Ik heb deze mousse gemaakt als basis voor een mooi dessert… punt is echter dat het in de koelkast niet echt op wilde stijven. Heb jullie recept gevolgd. De bovenlaag in de kom in de koelkast was wat steviger, maar eronder blijf het de dikte van yoghurt. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  1. Hi Michael!
   Het is belangrijk dat je het eigeel en de slagroom echt goed luchtig geklopt zijn voordat je ze mengt met de andere ingrediënten. Daarnaast is het belangrijk dat je de slagroom, het luchtige eigeel en de mascarpone met de hand mengt wanneer je deze drie samenvoegt. Wanneer je een elektrische mixer gebruikt voor deze handeling, zal veel luchtigheid verloren gaan en het mengsel slap worden.
   De mousse is in principe al dik wanneer je hem wegzet in de koelkast.
   Groet, Demi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *