Tomatenjam, deze hartige jam van tomaten is een echte smaakbom! Kleine, zoete tomaatjes laat je pruttelen op het vuur met de lekkerste smaakmakers. Voor dit recept heb je eigenlijk niet meer nodig dan een beetje geduld. Terwijl deze hartige, zelfgemaakte jam staat te pruttelen op het vuur, vult je huis zich met de lekkerste geuren. Het wachten wordt beloond, want de tomatenjam is zo ontzettend lekker!
Tomatenjam
Tomatenjam, je hoort het goed. Een jam die wordt gemaakt van tomaten. Dit is een hartige jam en die smaakt erg lekker bij bijvoorbeeld een borrelhapje, kaasjes, maar ook bij deze gefrituurde halloumi. Ook echt een gerechtje dat je moet proeven!
Voor deze tomatenjam gebruik je kleine zoete tomaatjes. Dit kunnen bijvoorbeeld cherrytomaten zijn of snoeptomaatjes. De basis voor jam maken is verder hetzelfde. Het maakt niet uit dat dit een hartige jam is.
Hartige smaakmakers
Met die lekkere, zoete tomaatjes kom je al een heel eind om zelf tomatenjam te maken. Verder voeg je suiker toe, net als zoals je bij zoete jam doet. Deze jam van tomaten breng je verder op smaak met hartige smaakmakers. Voeg gemberpoeder, chilivlokken en komijn toe. Laat de tomatenjam pruttelen voor een paar uur en daarna heb je een heerlijke, smaakvolle jam.
Jam bewaren
Na het maken van dit recept, heb je een flinke pot zelfgemaakte jam. Deze kun je bewaren in de koelkast voor maximaal twee weken, is mijn advies.
De jam bewaar je in een schone weckpot. Hiervoor was je deze goed af met heet water. Je kunt de weckpot bijvoorbeeld overgieten met heet water en vervolgens goed laten drogen aan de lucht. De pot is nu goed schoon en is klaar om de jam in te bewaren.

Tomatenjam – hartige jam van tomaten
Ingrediënten
- 1 kilo cherrytomaten of snoeptomaatjes
- 100 gram kristalsuiker
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels chilivlokken
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
En verder:
- een stoofpan of braadpan met dikke bodem
- een schone weckpot
Instructies
- Verwarm de olijfolie in de pan met dikke bodem en voeg hier de tomaten aan toe. Je hoeft ze niet te snijden. Voeg ook de suiker, het gemberpoeder, de chilivlokken en het komijnpoeder toe. Laat de tomaten pruttelen en zet dan het vuur laag.
- Doe de deksel op de pan en laat de tomatenjam op laag vuur 2,5 pruttelen. De jam kookt nu flink in. Kijk af en toe om te zorgen dat de jam niet aanbrandt.
- De tomatenjam is klaar als deze voor de helft is ingekookt, dik is geworden en alle tomaten stuk gekookt zijn. Laat de jam helemaal afkoelen en schep deze vervolgens in de schone weckpot. Bewaar de tomatenjam in de koelkast.