Gebakken ricotta, zo doe je eens iets speciaal met ricotta! Deze zachte kaas is al heerlijk op zich, maar door de ricotta in z’n geheel te bakken in de oven, eventueel met een lekkere marinade of dressing, maak je er met weinig moeite een bijzonder gerecht van! Heerlijke gekarameliseerde randjes van de kaas, maar evengoed die lekkere, zachte smaak en structuur van het product… Lekker met honing, citroen en geroosterde paprika. Perfect voor bij de borrel of als shared dining gerecht!
Wat is ricotta?
Ricotta is een lekkere, zachte kaas uit Italië. Ricotta betekent: opnieuw gekookt. Ricotta wordt gemaakt van de wei (een bijproduct tijdens het maken van kaas) die is gescheiden van de wrongel. De wei wordt opnieuw verhit en de korrelige kaas blijft over.
Ricotta heeft een zeer zachte smaak en een korrelige structuur. Je kunt ricotta direct uit de verpakking eten, maar je kunt er ook gerechten mee maken. Bijvoorbeeld deze kaasvlinders met spinazie en ricotta en deze witte asperges uit de oven met Hollandse garnalen, ricotta en kaas. Heerlijke voorbeelden van recepten met ricotta.
Gebakken ricotta
Ricotta kun je dus rauw eten, maar je kunt er ook mee koken. Dit recept voor gebakken ricotta is een goed voorbeeld van een smakelijke bereidingswijze van deze kaas. Door de kaas te bakken in de oven, karameliseren de randjes van de kaas. Erg lekker en smaakvol!
Voor extra smaak bedek je de kaas met een beetje honing. Heerlijk in combinatie met de citroen, de chilivlokken en de geroosterde paprika. Serveer er toast, crackers of brood bij en je hebt een heerlijk voorgerecht, een borrelgerecht of een gerecht om te delen (shared dining).

Gebakken ricotta met honing, citroen en geroosterde paprika
Ingredients
- 250 gram ricotta (één bakje)
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel chilivlokken
- verse citroen (naar smaak)
- 2 paprika's
- olijfolie
- grof zout
Voor erbij:
- brood of toastjes
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de deksel en eventueel het folietje ook. Zet de ricotta in het bakje omgekeerd op een ingevette bakplaat of bakpapiertje. De ricotta kan op deze manier uit het bakje vallen. Neem hier even de tijd voor. Lukt het niet, dan kun je een beetje in het bakje knijpen terwijl je deze onderste boven houdt, zodat er een beetje lucht tussen de ricotta en het plastic bakje komt. Een andere methode is: snijd de bodem van het bakje, terwijl deze onderste boven staat, een klein beetje in met een scherp mes. Zo komt er ook wat lucht tussen de ricotta en het plastic bakje.
- Druppel de helft van de honing over de ricotta.
- Snijd de paprika's in helften en ontdoe van de steeltjes en de zaadlijsten. Leg de paprika's met de snijkant naar beneden op de bakpapier en druppel er olijfolie overheen. De ricotta en de paprika kunnen eventueel op dezelfde bakplaat de oven in.
- Bak de ricotta en de paprika's 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 10 minuten de grillstand aan.
- Verplaats de ricotta op een mooi serveerbord. Snijd de geroosterde paprika in grove repen en leg deze naast de ricotta. Druppel de andere helft van de honing over de ricotta en bestrooi met chilivlokken naar smaak. Serveer met verse citroen. Knijp naar smaak partjes citroen uit boven de ricotta en de paprika. Verdeel wat grof zout over de geroosterde paprika. Lekker met brood of toastjes. Eet smakelijk!