panzanella met zalm

Panzanella met zalm – Italiaanse broodsalade

Restjes oud brood? Met dit recept voor panzanella met zalm gooi je dit nooit meer weg! Deze Italiaanse broodsalade is zo ontzettend lekker dat je het het liefst elke dag eet. Vul de panzanella met groenten die je maar lekker vind, een stukje gebakken zalm erbij gecombineerd met een lekkere dressing en je waant je in Italië.



Wat is panzanella?

Panzanella, de naam voor een heerlijke Italiaanse salade. Het Italiaanse woord ‘pane’ wat brood betekent zit verstopt in de naam dus je kunt misschien al raden dat de basis voor deze salade is: brood. En welteverstaan: oud brood. Ja echt! Panzanella is een salade wat veelal wordt gegeten als voorgerecht en is oorspronkelijk bedoeld om restjes oud brood op te maken. Traditioneel wordt panzenella gegeten met tomaat en een simpele vinaigrette, maar eigenlijk kun je alle ingrediënten die je lekker vind erin kwijt.


Geen oud brood? Geen nood!

Ik ben dol op panzanella. Oud brood krijgt een bestemming, maar inmiddels is dit alleen maar bijkomend voordeel. Ook zonder oud brood maak ik deze heerlijke Italiaanse broodsalade. Snijd brood grof of scheur het in stukken. Besprenkel eventueel met olijfolie en wat peper en zout en rooster het brood 10 minuten op 200 graden in de oven. Zo is je brood net wat minder zacht en zal het de dressing nog beter opnemen.


Panzanella met zalm

Op StudioKOOK vind je al een aantal recepten voor panzanella:

Panzanella van de BBQ
Panzanella met geroosterde groenten

Voor dit recept dook ik opnieuw de keuken in met heerlijke Italiaanse ingrediënten zoals tomaat, basilicum en mozzarella. Als basis, het brood, gebruik ik liefst ciabatta. Dit is een van mijn favoriete broden en omdat het brood stevig, maar luchtig is, is hij uitermate geschikt om panzanella mee te maken. Ik kies het liefst voor de vers brood, wat ik nog even rooster in de oven. Een verse zalmmoot met een knapperige huid is de finishing touch en past perfect bij het geheel.

panzanella met zalm

Panzanella met zalm

Voorbereidingstijd 15 min
Oventijd 20 min
Gang Hoofdgerecht, Salade, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 zalmmoten (ongeveer 125 gram per stuk)
  • ½ ciabatta
  • 3 paprika's
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel honing
  • 100 gram (groene) olijven (uitlekgewicht)
  • 150 gram mozzarella
  • 1 bosje verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Scheur of snijd het brood in grove stukken. Verdeel hierover 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout.
  • Maak de paprika's schoon en was de cherrytomaten. Snijd de paprika's in grove blokjes en halveer de cherrytomaten. Meng de groenten met 2 eetlepels olijfolie, de honing en het paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed en bakplaat met bakpapier. Verdeel over de helft van de bakplaat de cherrytomaten en de paprika. Rooster de groenten in totaal 20 minuten.
    Haal de bakplaat na 10 minuten even uit de oven en verdeel het brood over de lege kant van de bakplaat. Rooster het ciabattabrood de laatste 10 minuten mee.
  • Verwarm intussen een koekenpan op middelhoog vuur met wat vetstof. Leg hierin de zalmfilet met de huid naar beneden. Bak de zalm zo 6 tot 8 minuten. Aan de zijkant van de filet kun je de garing goed in de gaten houden. Zorg dat de zalm niet overgaar wordt. Keer de zalm wanneer deze bijna helemaal gaar is en alleen de bovenkant nog niet gegaard is. Bak de zalm omgekeerd nog 1 minuut.
  • Doe intussen de olijven in een kom. Snijd de mozzarella in blokjes. Je kunt ook kleine bolletjes mozzarella gebruiken. Voeg deze toe aan de olijven. Schep de geroosterde paprika, cherrytomaten en de ciabatta erbij. Meng dit goed door.
  • Schep de panzanella met zalm in 2 borden. Verdeel de blaadjes basilicum over de panzanella en leg als laatste de gebakken zalmfilet met krokante huid op de salade.
Trefwoord Maaltijdsalade, Makkelijk, Salade
  • Share post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating