koken met restjes panzanella met geroosterde groenten

Koken met restjes: panzanella met geroosterde groenten

Bijgerecht • 25 minuten

 

In de rubriek ‘Koken met restjes‘ vind je laagdrempelige en eenvoudige recepten om te koken met restjes. Deze recepten maken het makkelijker om minder voeding te verspillen en om creatief en gevarieerd te koken met wat je in huis hebt. In dit recept wordt er gekookt met restjes mediterrane groenten.


Ingrediënten (2 pers.)

Restjes:
¼ oud brood
½ courgette
½-1 paprika
4 à 5 cherrytomaten

Uit de voorraadkast:
olijfolie
azijn of citroensap
peper en zout
1 eetlepel kappertjes

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Scheur het brood in stukken. Meng het brood met 1 à 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout. Snijd de courgette en paprika in hapklare blokjes en halveer de cherrytomaten. Meng de groenten met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het brood en de groenten over een (met bakpapier beklede) bakplaat. Rooster de groenten 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Meng in een saladekom 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olijfolie. Haal het brood en de groenten uit de oven. Je kunt ze eventueel ietwat af laten koelen of direct gebruiken. Schep het brood en de groenten over in de saladekom, bij de dressing. Hussel het geheel goed door. Verdeel de kappertjes over de panzanella en serveer als bijgerecht.

 

 

Variatietips

De ingrediënten uit dit recept heb ik eerder gebruikt voor een barbecue. Restjes courgette, paprika, cherrytomaten en het brood dienen nu als basis voor deze panzanella. Wil je dit recept alvast voorbereiden? Rooster het brood en de groenten dan alvast na afloop van de barbecue en bewaar de groenten vervolgens in de koelkast tot gebruik. Je hoeft deze ingrediënten dan alleen nog te mengen met de dressing en de kappertjes.

Voor deze panzanella met geroosterde groenten hoef je niet per se courgette, paprika en cherrytomaatjes te gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld een aubergine of een ui over? Deze kun je prima toevoegen aan dit recept en kunnen op dezelfde manier worden bereid. Andere groenten die je bijvoorbeeld kunt gebruiken in dit recept:

  • Aubergine
  • Uien
  • Asperges
  • (Zoete) aardappel
  • Wortel
  • Kikkererwten (voorraadkast)

Voor de ingrediënten uit de voorraadkast geldt hetzelfde: wees niet bang om te variëren met bijvoorbeeld kappertjes, olijven of zongedroogde tomaat.

Liggen er nog bladgroenten in jouw koelkast, zoals rucola, verse kruiden (basilicum), verse spinazie? Deze zullen ook heerlijk smaken in deze panzanella met geroosterde groenten.

 

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Koken met restjes: panzanella met geroosterde groenten”

  1. Pingback: Panzanella met zalm - Italiaanse broodsalade - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.