Ik ben dol op plaattaarten. Ze zijn makkelijk, snel gemaakt en je kunt er veel ingrediënten op kwijt. Deze paprika plaattaart moet je geproefd hebben! De feta, olijven en spek voegen stuk zoveel smaak toe om de paprika helemaal tot z’n recht te laten komen. Combineer dit met frisse crème fraîche en verse basilicum.
Paprika plaattaart
Een plaattaart leent zich goed voor veel ingrediënten, maar sommige ingrediënten lijken er wel voor gemaakt! Paprika’s passen perfect op een plaataart. Ze hebben dezelfde bereidingstijd als het deeg, smaken lekker zoet wat past bij de andere ingrediënten en ze zijn zo mooi om te zien! Door de paprika’s over de breedte in plakken te snijden ontstaan er bloemachtige vormen die je kunt verdelen over de plaattaart. Naast dat dit de plaattaart meteen prachtig maakt om te zien, zorgt deze snijdmethode er ook voor dat vocht uit de paprika snel verdampt en het deeg niet te nat wordt.
Makkelijke doordeweekse maaltijd
Na een dag vol activiteiten heb je niet altijd zin om nog uitgebreid te koken. Nieuwe recepten proberen is al helemaal een cru op dit soort dagen. Zorg daarom dat je weet hoe je makkelijk een plaattaart maakt en een leer een aantal recepten uit je hoofd.
Zorg allereerst voor een rol deeg in de koelkast of plakjes deeg in de vriezer. Bladerdeeg, hartige taartdeeg, pizzadeeg… Het maakt allemaal niet uit! Dit soort kant-en-klare deegsoorten, te koop in de supermarkt, kun je redelijk lang bewaren en zijn dus zeer geschikt om op voorraad te hebben. Als basis gebruik ik zelf vaak crème fraîche, maar ook hier valt mee te variëren. Kies als laatste voor een lekkere topping, schuif de plaattaart in de oven, even nestel je nog even in op de bank voor je aan tafel schuit. Makkelijker kan niet.
Deze paprika plaattaart is een echte aanrader. Op StudioKOOK vind je nog meer inspiratie voor lekkere plaattaarten:
Plaattaart met spinazie, feta en olijven
Broccoli plaattaart met brie, honing en pijnboompitten
Plaattaart met kikkererwten, pesto en geitenkaas (uit de voorraadkast)
Plaattaart met ansjovis, ei en doperwten
Paprika plaattaart met feta, spek en olijven
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg (of: 8 plakjes bladerdeeg uit de vriezer)
- 1 paprika (of: 2 halve paprika's in verschillende kleuren)
- 200 gram crème fraîche
- 100 gram feta
- 60 gram olijven (uitlekgewicht)
- 4 plakjes ontbijtspek
- 1 bosje verse basilicum
En verder
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit op een bakpapiertje. Snijd het deeg iets in, maar niet tot de bodem!, ongeveer 1,5 centimeter van de rand. Prik gaatjes in het binnenste rechthoek van het deeg. De gaatjes zorgen ervoor dat de binnenkant van het deeg niet te veel rijst tijdens het bakken. Het ietwat lossnijden van de randen zorgt ervoor dat deze juist wel omhoog komen tijdens het bakken.
- Bestrijk het deeg met de crème fraîche. Was de paprika en snijd deze in de breedte in plakken van ongeveer 0,5 centimeter. Verdeel de gesneden paprika over de plaattaart. Verdeel ook de olijven (uitgelekt) over de plaattaart en verbrokkel de feta hierboven. Halveer de plakjes ontbijtspek en leg deze als laatste op de plaattaart.
- Bak de plaattaart ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verdeel na het bakken de verse basilicum over de paprika plaattaart en serveer direct.