Bechamelsaus recept, dit is er eentje om sowieso op te slaan! Met dit basisrecept voor bechamelsaus maak je vanaf nu super makkelijk zelf deze romige saus. Heerlijk voor allerlei gerechten zoals lasagne, als basissaus voor een ovenschotel of bijvoorbeeld moussaka.
Bechamelsaus recept
Bechamelsaus is een klassieke saus die veel wordt gebruikt in de Italiaanse keuken, maar ook in de Franse keuken. Denk bijvoorbeeld aan gerechten als lasagne. Dit bevat vaak bechamelsaus, om als laatste laag de lasagne helemaal af te maken. Ook wordt deze klassieke saus graag gebruikt als basissaus.
Basisrecept voor bechamelsaus
Dit recept is een basisrecept voor bechamelsaus. Met een goed basisrecept kun je alle kanten op. Bechamelsaus is niet moeilijk om te maken, zeker niet met dit stap-voor-stap recept.
Bechamelsaus wordt ook veel gebruikt als basisrecept voor andere sauzen. Voeg bijvoorbeeld een handje kaas toe voor een lekkere kaassaus. Of kies voor een snuf nootmuskaat om vervolgens te gebruiken als lekker bloemkoolsausje.
Recepten met bechamelsaus
Nogmaals: met een goed basisrecept kun je alle kanten op. Maak deze basissaus de heerlijkste gerechten. Lasagne en moussaka heb ik al als voorbeeld gegeven, maar er zijn nog veel meer lekkere gerechten die kunt maken met dit basisrecept. Laat je inspireren door de onderstaande recepten:
Nog wat tips
Voor bechamelsaus zelf maken zijn een aantal tips handig om te weten:
- Zorg dat de melk goed koud is. Haal de melk dus pas uit de koelkast als je ook daadwerkelijk gaat beginnen met koken. Warme melk toevoegen zorgt ervoor dat de melk sneller gaat koken en dus ook sneller gaat binden met de ‘roux’ (bloem en boter mengsel). Zo ontstaan makkelijker klontjes en dat wil je niet.
- Laat het vuur de gehele bereiding laag staan. Bloem kan makkelijk aanbranden en dat wil je niet. Dit zou een verbrande smaak aan de saus kunnen geven. Daarnaast verhit je de andere ingrediënten ook niet snel door het vuur laag te laten staan. Zo geef je jezelf meer tijd om goed te kunnen roeren en de bereiding van het recept te overzien.
- Bak de bloem goed aan voordat je de eerste scheut melk toevoegt. Bloem heeft een droge smaak en deze blijf je proeven in de bechamelsaus als je de bloem niet goed aanbakt. Neem daarom echt goed de tijd om de bloem aan te bakken. Laat ook hierbij het vuur laag. Je kunt zien of de bloem goed is aangebakken als er kleine bubbeltjes in de steelpan om de ‘roux’ ontstaan.
- Schrik niet als je klontjes ziet. Klontjes kunnen tijdens de gehele bereiding nog oplossen in de saus. Hiervoor is het wel belangrijk dat je goed roert de gehele bereiding. Vergeet de bodem van de pan niet mee te nemen.
Bechamelsaus basisrecept
Ingrediënten
- 500 ml melk (koud, uit de koelkast)
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- peper en zout
Instructies
- Laat de boter op laag vuur smelten in een steelpan. Voeg vervolgens de bloem toe aan de boter en mix dit meteen goed door. Ik gebruik hiervoor het liefst een garde.
- Er ontstaan nu waarschijnlijk klontjes, maar dit is niet erg. De bloem en boter samen op deze manier gemengd heet een 'roux'. Bak de roux ongeveer 4 à 5 minuten op laag vuur in het steelpannetje. Roer tussendoor een paar keer goed zodat de bloem niet verbrand.
- Voeg vervolgens scheutje voor scheutje de koude melk toe. Voeg het eerste scheutje koude melk toe en roer direct goed. Je zult zien dat het direct gaat binden en dik wordt. Hierom is het belangrijk dat je goed blijft roeren tijdens de bereiding.
- Het is niet erg als het mengsel nog steeds klonterig is of lijkt. Dit lost vanzelf op naar mate het de bereiding van het recept vordert.
- Voeg het volgende scheutje melk toe en roer ook weer direct goed. Door te roeren verminder je de klontjes. Het is belangrijk dat de melk erg koud is, ook om te voorkomen dat er meer klontjes ontstaan. Als de melk warm zou zijn, zou de melk direct gaan koken wanneer je het toevoegt aan de warme steelpan.
- Voeg vanaf nu steeds scheut voor scheut de melk toe terwijl je continu goed blijft roeren. Vergeet ook de bodem van de pan niet goed mee te nemen. Herhaal dit tot je alle koude melk hebt gebruikt en er een egale bechamelsaus is ontstaan.
- Laat de bechamelsaus 1 minuutje een klein beetje "blobben": op heel laag vuur pruttelen, zodat er een paar "blobjes", grote bellen bovenkomen. Zet het vuur uit en haal de pan van het fornuis. Breng eventueel op smaak met peper en zout en je bechamelsaus is klaar.