Echt comfort food, dat is wat deze pasta ovenschotel met kaassaus en broccoli is! Een royale schotel uit de oven met een heerlijke, smeuïge, zelfgemaakte kaassaus. De perfecte combinatie met broccoli, prei en spekjes. En vergeet het krokante korstje op de bovenkant niet! Want, daar wil iedereen een extra hapje van, toch?
Pasta ovenschotel met kaassaus: alleen maar voordelen
Pasta ovenschotel is de ideale doordeweekse maaltijd. Je bereidt de pasta en de saus geheel naar eigen smaak. Meng het gerecht goed door en verdeel over een ingevette ovenschaal. Schuif de pasta ovenschotel de oven in en 20 minuten later kun je aan tafel. Deze 20 minuten zijn natuurlijk tijdwinst. Nog even op de bank ploffen met een kop thee of alvast de keuken schoonmaken en de tafel dekken. Alles spic en span, alsof er nooit iets is gebeurt. Een ovenschotel voor het avondeten kent alleen maar voordelen!
Maar, er is meer. De kaas, de krokante kaas bovenop de pasta ovenschotel, die lekkere gesmolten kaas… Want, ondanks dat een gerecht uit de oven in praktisch opzicht een groot gewin is, is er natuurlijk ook nog de krokante kaas wat het gerecht net iets extra’s geeft. Iedereen wil toch een grote schep met dat lekkere krokante korstje?
Zin in meer recepten met zo’n lekker krokant korstje van kaas? Probeer deze eens:
Pasta ovenschotel met pompoen en spek
Uienquiche met spek
Mexicaanse ovenschotel met gehakt en aardappel
Boordevol groenten
Ondanks dat heerlijke smeuïge kaassaus en het krokante korstje bovenop ben ik de groenten niet vergeten. Want, ook daar ben ik een groot fan van: voldoende groenten tijdens elke maaltijd. Zo’n praktische, maar heerlijke ovenschotel leent zich ook bij uitstek voor het gebruiken van (veel) groenten. In dit recept gebruik ik broccoli, prei en natuurlijk ui. Heb je toevallig nog een courgette of een paprika liggen? Schroom niet deze te gebruiken in het samenstellen van deze pasta ovenschotel met kaassaus! Makkelijk en zo verspil je niets.
Pasta ovenschotel met kaassaus en broccoli
Ingrediënten
- 200 gram pasta
- ½ broccoli
- 1 prei
- 125 gram spekblokjes
- 1 rode ui
- 100 gram geraspte kaas
Voor de kaassaus
- 35 gram bloem
- 35 gram boter
- 500 ml melk
- 125 ml kookroom
- 100 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de broccoli schoon en snijd deze in kleine, hapklare roosjes.Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een snuf zout toe. Kook hierin de pasta beetgaar zoals staat omschreven op de verpakking. Kook hierin meteen de broccoli mee.Giet de broccoli en de pasta af wanneer de gaar zijn. Zet apart tot verder gebruikt.
- Zet een ruime koekenpan op het vuur en bak hierin de spekblokjes. Maak intussen de prei schoon en snijd deze in dunne ringen. Maak ook de rode ui schoon in snijd deze in halve ringen of blokjes. Voeg de ui en de prei toe aan de spekblokjes en bak deze mee totdat ze gaar en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
- Maak de kaassaus. Neem een ruime pan. Het is handig om een pan te kiezen die groot genoeg is om alle ingrediënten straks in te mengen.Verwarm op laag vuur de boter in de pan en voeg de bloem toe. Bak de bloem 3 tot 4 minuten mee. Bloem zal wat donker, licht karamelachtig, verkleuren en tot een bal vormen. Dan weet je dat de bloem voldoende gegaard is. Dit noem je een roux.Schenk een scheutje van de melk bij de roux en meng direct goed door. Zorg dat het vuur de gehele bereiding niet te hoog staat. Wanneer alle melk is opgenomen door de roux kun je de volgende scheut toevoegen. Herhaal dit totdat alle melk is gebruikt. Blijf de gehele bereiding goed roeren zodat de saus niet aan de bodem aanbakt.Zet het vuur uit en voeg de geraspte kaas toe. Roer de kaas door de saus. Voeg vervolgens ook de kookroom toe en meng goed door. De kookroom zorgt ervoor dat de machtige kaassaus niet te zwaar wordt. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.
- Voeg de gebakken spekblokjes prei, en ui toe aan de kaassaus samen met de gekookte broccoli en pasta. Meng de pasta goed door. Schep de pasta met kaassaus vervolgens in een ingevette ovenschaal en bak de pasta ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven.
heel lekker!
Bedankt voor je reactie, Jeanette! Leuk om te horen!