pasta ovenschotel met pompoen en spek

Pasta ovenschotel met pompoen en spek

Pasta ovenschotel • 45 minuten


Ingrediënten (4 pers.)

300 gram pasta (bijvoorbeeld penne, fusili of macaroni)
500 gram pompoen
125 gram spekblokjes
200 gram geraspte kaas
een ruime ovenschaal

Voor de bechamelsaus
40 gram boter
40 gram bloem
600 ml melk

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de pompoen en ontdoe deze van de pitten. Snijd het vruchtvlees van de pompoen in hapklare blokjes (ongeveer 2 cm bij 2 cm). Kook de blokjes pompoen beetgaar in ruim water. Kook ook de pasta beetgaar in ruim water met een snuf zout. Gebruik je penne in dit recept? De blokjes pompoen en penne hebben ongeveer dezelfde kooktijd dus deze kun je tegelijk in dezelfde pan gaar koken. Giet de pompoen en de penne na het koken af en zet apart tot gebruik.

Bak de spekblokjes uit in een koekenpan. Je hebt geen extra vet, zoals boter of olie nodig, om de spek te bakken, want het spek bevat al vet genoeg van zichzelf. Meng de spekblokjes met de pompoen en de penne.

Neem een andere ruime kookpan en smelt hierin, op een laag vuur, de boter voor de bechamelsaus. Wanneer de boter gesmolten is en er kleine belletjes ontstaan voeg je de bloem toe aan de pan. Roer de bloem door de boter en laat dit even bakken. Er ontstaat een klont of bal van de bloem en de boter.

Voeg de koude melk scheutje voor scheutje de koude melk toe aan de pan met boter en bloem. Roer na elke scheut de melk goed door de boter en de bloem. Gebruik eventueel een soeplepel of een maatbeker om de melk goed te kunnen doseren.

Herhaal dit totdat alle melk is toegevoegd aan de bechamelsaus. Het vuur mag de gehele bereidingstijd laag blijven. Blijf goed roeren om te voorkomen dat er klontjes ontstaan of dat het aanbrandt. Laat de bechamelsaus even door pruttelen. Voeg hierna de helft van de geraspte kaas toe aan de saus. Laat de, onder goed roeren, smelten in de saus en breng hierna eventueel op smaak met wat peper en zout.

Voeg de gekookte pompoen en pasta en de uitgebakken spekblokjes toe aan de bechamelsaus. Meng het geheel goed door en schep vervolgens in een ovenschaal. Verdeel de andere helft van de geraspte kaas over de pasta ovenschotel en bak het geheel in 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

De pasta ovenschotel met pompoen en spek is klaar wanneer de kaas gesmolten is en krokant is geworden. Serveer de ovenschotel direct.

 

Tips

Deze pasta ovenschotel met pompoen en spek is écht comfort food. Heerlijk op een koude herfstdag. Pompoen is een echte seizoensgroente die vanaf eind augustus is. Daarom past deze groente perfect bij de herfst, maar ook in de winter is deze nog volop te verkrijgen. Lees hier wanneer deze seizoengroente o.a. verkrijgbaar is.

Serveer dit heerlijke pasta gerecht als hoofdgerecht tijdens het diner. Aangevuld met een lekkere salade of een goed stuk brood is dit recept meer dan voldoende voor 4 personen.

 

Misschien vind je dit ook lekker