salade met gegrilde asperges

Salade met gegrilde asperges, gepocheerd ei en krokante spek

Bijgerecht | 25 minuten


Ingrediënten (2 pers.)

200 gram groene asperges
1 zak rucola
4 plakjes ontbijtspek
2 verse eieren
flinke scheut azijn
Parmezaanse kaas
olijfolie


Voor de dressing
1 theelepel mosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel azijn
3 eetlepels olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze

Maak de groene asperges schoon door het onderste, ietwat droge deel van de asperge af te snijden of af te breken. Maak de asperges aan met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Grill de groene asperges in de oven, in de grillpan, in het grilltoestel of op de BBQ. Wil je mee weten over het grillen van asperges? Lees hier (klik) alle details over de verschillende manieren van grillen.

Meng voor de dressing de mosterd met de honing en de azijn en breng op smaak met wat peper en zout. Voeg scheutje voor scheutje de olijfolie toe terwijl je blijft roeren. Doe dit totdat alle olijfolie is toegevoegd. Maak de rucola aan met de dressing en zet dit apart tot verder gebruik.

Bak in een warme koekenpan, zonder vetstof, de plakjes ontbijtspek. Wanneer de spek aan beide kanten goed gebakken is, haal je deze uit de pan en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

Zet een pannetje op het vuur met hierin royaal water en een flinke scheut azijn. Breng het water aan de kook. Zet, wanneer het water kookt, het vuur lager en draai met behulp van een lepel een kolk in het water. Tik een eitje kapot in een glas, zorg dat de draaikolk goed draait (niet overdreven hard) en giet het ei in het midden van de kolk. Tik direct ook het andere ei kapot in het glas en giet deze op dezelfde manier als het eerste ei in het midden van de kolk. Zorg ervoor dat de dooiers van de eieren heel zijn, wanneer je ze in het water laat.

Zet een kookwekker op 3 minuten. Zolang heeft het ei de tijd nodig om gaar te worden, maar de dooier lopend te houden. Blijf de gehele bereidingstijd bij het pannetje met de eitjes. Raakt de kolk in het water uitgedraaid of lijken de eieren uiteen te vallen in het water? Help de eieren dan en beetje door het water weer wat te roeren aan de buitenzijde, zodat de kolk opnieuw ontstaat.

Haal de eitjes na de 3 minuten uit het water en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

Verdeel de rucolasla over 2 borden of een mooie salade kom. Leg hierin de groene asperges. Hak de krokante ontbijtspek grof en verdeel deze over de salade met gegrilde asperges. Leg de gepocheerde eitjes op de salade met gegrilde asperges en schaaf er naar smaak nog wat Parmezaanse kaas overheen.

Tips

Een eitje pocheren is niet zo moeilijk als het lijkt, maar misschien wil je het niet riskeren dat je eitje in het water uit elkaar valt. Kies dan gewoon voor een lekker zachtgekookte eitje! In dit artikel lees je precies hoe je je eitje altijd perfect kunt koken.

Parmezaanse kaas is een typisch Italiaanse kaas. In dit artikel geef ik een tip om deze lekkere kaas goed te bewaren en zo langer vers te houden.

Misschien vind je dit ook lekker

1 reactie op “Salade met gegrilde asperges, gepocheerd ei en krokante spek”

  1. Pingback: Kooktip #13: spek krokant bakken - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.