tonijnspiesjes met pittige srirachadip en frisse komkommersalade

Tonijnspiesjes met pittige Srirachadip en komkommersalade

Barbecuerecept met vis | 20 minuten


Ingrediënten (4-6 tonijnspiesjes)

Voor de tonijnspiesjes:
2 blikjes tonijn
1 groot ei
4-5 eetlepels paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepels gedroogde oregano
1 bosje verse peterselie
peper en zout
4-6 satéprikkers

Voor de pittige Srirachadip:
2 eetlepels mayonaise
1½ eetlepl citroensap
1 à 2 theelepels Srirachasaus (naar smaak)

Voor de frisse komkommersalade:
2 kleine komkommers of ½ gewone komkommer
2 eetlepels witte balsamicoazijn
snuf zout


Bereidingswijze

Was de komkommer(s) en schaaf deze met een kaasschaaf of dunneschiller in lange linten. Doe de komkommerlinten in een kom en voeg het zout en de azijn toe en schep het geheel om zodat het goed vermengd is. Laat de komkommersalade zo ongeveer een kwartier staan.

Laat de tonijn goed uitlekken en doe deze vervolgens in een ruime kom. Ontdoe de peterselie van de harde steel en snijd het blad vervolgens fijn en voeg deze samen met het ei, het paprikapoeder en de oregano toe aan de tonijn. Meng het geheel door. Voeg ook het paneermeel toe. Zeker weten dat de tonijn niet te slap of juist te stevig is? Scroll dan even door naar de tips! Breng het tonijnmengsel op smaak met wat peper en zout.

Verdeel het tonijnmengsel in 4 tot 6 porties, afhankelijk van de lengte van de satéprikker. Vorm het tonijnmengsel om de satéprikkers. Blijft de tonijn niet makkelijk aan de prikker plakken? Dan is je tonijnmengsel waarschijnlijk nog niet stevig genoeg. Voeg dan nog wat paneermeel toe.

Grill of bak de tonijnspiesjes op de BBQ, in de grillpan of in een koekenpan in ongeveer 5 minuutjes goudbruin en gaar. Maak intussen de Srirachadip. Meng hiervoor de mayonaise, het citroensap en de Srirachasaus met elkaar.

Serveer de tonijnspiesjes met de pittige Srirachadip. Laat de komkommer ietwat uitlekken en serveer deze ook bij het gerecht. Lekker met wat vers brood ernaast, grill of rooster wat aardappeltjes of maak deze lekkere tabouleh om het geheel compleet te maken!


Tips

Houten satéprikkers kunnen snel verbranden op de BBQ. Om dit te voorkomen kun je ze eerst even laten weken in water, voordat je het tonijnmengsel om de prikkers vormt.

Het tonijnmengsel moet stevig genoeg zijn om de spiesjes te blijven zitten, maar mag ook niet te droog zijn. Controleer voordat je de laatste lepel paneermeel toevoegt even hoe nat of hoe droog het mengsel is. Kneden met je handen, in plaats van bijvoorbeeld omscheppen met een vork of lepel, werkt hiervoor het beste.