vegetarische geitenkaasburgers

Vegetarische geitenkaasburgers met vijgenjam

Vegetarisch hoofdgerecht30 minuten


Ingrediënten (4 geitenkaasburgers)

100 gram zachte geitenkaas
4 kleine burgerbroodjes
1 tomaat
handje gemengde sla
± 2 eetlepels vijgenjam
½ losgeklopt ei
3 eetlepels bloem
± 6 eetlepels paneermeel


Bereidingswijze

Verdeel de geitenkaas in 4 gelijke delen. Rol hier balletjes van en druk ze hierna plat tot kleine burgers. Paneer de geitenkaasburgers door ze eerst met bloem te bedekken aan alle kanten (1), wentel ze vervolgens in het losgeklopte ei (2) en bedek ze als laatst met een laagje paneermeel.

Verwarm een koekenpan met wat boter of olie. Bak hierin de gepaneerde geitenkaasburgers rondom goudbruin. Snijd intussen de kleine burgerbroodjes in tweeën, besmeer de onderste helft met een laagje vijgenjam en verdeel de sla hierop. Snijd de tomaat in plakjes en beleg alle onderste helften van de burgerbroodjes met de plakjes tomaat. Leg hier de geitenkaasburgers op en dek het geheel af met de bovenste helften van de broodjes.

Steek eventueel een prikker in de broodjes zodat ze niet makkelijk uit elkaar vallen.


Tips

Paneren is een apart klusje, maar niet moeilijk. Werk zo schoon mogelijk, dat maak het makkelijker. Zet van te voren 3 schaaltjes klaar met daarin de bloem, het ei en het paneermeel. Ik geef 2 tips om te paneren en te voorkomen dat je handen en vingers onder het ei en paneermeel zitten:

  • Gebruik één hand om de geitenkaasburgers door de droge componenten de wentelen en de andere hand om de geitenkaasburgers door het ei te wentelen. Zo voorkom je “gepaneerde vingers”.
  • Je kunt ook een vork gebruiken om te paneren. Zelf doe ik het meestal op deze manier. Leg de geitenkaasburgers op de vork en dip ze vervolgens in alle drie de componenten. Ook met deze manier krijg je geen “gepaneerde vingers”.

Met dit recepten kun je volop variëren. Ook hier heb ik een aantal makkelijke tips voor:

  • Maak van dit recepten in plaats van vier kleine burgers eenvoudig twee grote geitenkaasburgers. Het recept blijft hetzelfde, maar verdeel de zachte geitenkaas niet in 4 delen, maar in 2 gelijke delen.
  • Je kunt het recepten makkelijk verdubbelen als je wil koken voor een grote groep. Meer recepten voor koken voor groepen vind je hier (klik).
  • Maak dit recept ook eens met een ander topping. Geitenkaas combineert goed met: honing, (gekarameliseerde) uien, rode biet, gegrilde paprika, verschillende soorten sla (bijvoorbeeld: veldsla of rucola) of bladspinazie.


Misschien vind je dit ook lekker