makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden

Makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden

Gebak • 45 minuten


Ingrediënten (4 makkelijke appeltaartjes)

4 plakjes bladerdeeg
125 gram mascarpone
2 theelepels speculaaskruiden
2 appels

4 kleine taartvormpjes (zie tip)
Eventueel: bakpapier

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de taartvormpjes in met wat boter en/of bekleed ze met bakpapier. Leg in elk taartvormpje een plakje bladerdeeg en duw deze voorzichtig goed in de vorm. Snijd de overhangende randen bladerdeeg af. Prik het deeg in met een vork en bak de bodems voor de makkelijke appeltaartjes 10 minuten voor in de voorverwarmde oven.

Meng de mascarpone met de speculaaskruiden. Wil je de mascarpone liever iets zoeter? Voeg dan 1 theelepel suiker toe aan dit mengsel.

Schil de appels, halveer deze en snijd het klokhuis eruit. Snijd de halve appels in dunne plakjes, maar houdt de 4 helften gescheiden en laat de plakjes tegen elkaar aan zitten.

Haal de voorgebakken bodems uit de oven. Is het bladerdeeg erg omhoog gekomen tijdens het voorbakken? Druk dit dan voorzichtig in zodat er weer een “kommetje” als bodem ontstaat.

Besmeer de 4 bodems met de mascarpone en leg op elke bodem een halve appel. Druk nu de appelplakjes voorzichtig uit elkaar. Bak de makkelijke appeltaartje nog eens 25 minuten op 180 graden.

Serveer de appeltaartjes als ze lauwwarm zijn, maar ook afgekoeld zijn ze heerlijk!

 

Tips

Er bestaan speciale kleine taartvormpjes om taartjes als deze mee te bakken. Heb dit niet? Dan kun je ook een metalen muffinvorm gebruiken. Het recept blijft hetzelfde. Andere opties om deze taart toch te bakken zonder kleine taartvormpjes zijn:

  • maak van dit recept kleine platte taartjes. Leg de plakjes bladerdeeg in z’n geheel op de bakplaat, los van elkaar. Snijd het deeg ongeveer 1 cm van de rand in, maar niet helemaal door. Prik gaatjes in het midden. Volg het recept verder zoals hierboven omschreven.
  • maak een grote appelplaattaart. Plak de kleine plakjes bladerdeeg aan elkaar, snijd de rand in en prik gaatjes in de bodem. Volg het recept verder zoals hierboven omschreven, maar verdeel de plakjes appel dan dakpansgewijs over het deeg. Je zou voor deze versie ook vers bladerdeeg op een rol kunnen gebruiken en het recept kunnen verdubbelen.

Deze makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden zijn echte alleskunners! Serveer ze lekker bij de koffie, een high tea, brunch of tover ze om als dessert met een lekkere bol ijs.

 

Misschien vind je dit ook lekker

2 reacties op “Makkelijke appeltaartjes met bladerdeeg, mascarpone en speculaaskruiden”

  1. Pingback: Bladerdeegtaartjes met mascarpone, Serranoham en pistachenootjes - StudioKOOK

  2. Pingback: Appeltaart op de bakplaat - StudioKOOK

Reacties zijn uitgeschakeld.