kaascroutons uit de oven seizoensgroenten van maart

Koken met restjes: kaascroutons uit de oven

In de rubriek ‘Koken met restjes‘ vind je laagdrempelige en eenvoudige recepten om te koken met restjes. Deze recepten maken het makkelijker om minder voeding te verspillen en om creatief en gevarieerd te koken met wat je in huis hebt. In dit recept wordt er gekookt met oud brood.


Ingrediënten (100 gram kaascroutons)

2 à 3 sneetjes oud brood
handje geraspte kaas (zie tips)
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd of scheur het oude brood in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. De korstjes mag je van het brood afhalen, maar kun je er ook aan laten zitten. Verdeel de olijfolie gelijkmatig over het brood en breng vervolgens op smaak met peper en zout.

Meng ook de geraspte kaas met het oude brood. Verdeel de broodblokjes vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kaascroutons 25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep tussentijds 1 of 2 keer om zodat de kaascroutons rondom gelijkmatig goudbruin en krokant kunnen bakken.

Laat de kaascroutons uit de oven na het bakken goed afkoelen. Deze croutons zijn lekker in bijvoorbeeld een salade of in een zelfgemaakte soepje. Wil je ze bewaren? Ze zijn in een droge, afgesloten trommel nog minimaal een week houdbaar.

 

koken met restjes kaascroutons uit de oven

 

Variatietips

Als je de kaas zelf raspt, in plaats van een zakje geraspte kaas uit de supermarkt, rasp de kaas dan zo fijn mogelijk voor het beste resultaat.

Dit recept voor croutons is een makkelijke en snelle bereiding om oud brood op te maken. Heb je geen kaas in huis of wil je liever een andere smaakmaker voor deze croutons? Vervang de kaas dan ook eens door kruiden (bijvoorbeeld rozemarijn of tijm) of specerijen (paprikapoeder, chilipeperpoeder).

Voor dit recept maakt het niet uit wat voor brood je gebruikt, dus ook hierop kun je volop variëren. Ditzelfde geldt voor de kaas. Probeer ook eens: geitenkaas, parmezaanse kaas of komijn kaas.

 

Misschien vind je dit ook lekker